La dada contrasta amb les dades de 2017, quan aquesta xifra només era del 3 %.
El tercer informe de seguiment sobre la implementació i el compliment del Reglament per a l’equitat de gènere (REG) de l’Ajuntament constata que el 69,2 % dels processos participatius portats a terme el 2021 han interpel·lat directament entitats de dones o han incorporat elements per promoure’n la participació.
Gràcies al Reglament per a l’equitat de gènere, l’instrument normatiu principal en l’estratègia per desplegar la transversalitat de gènere en el funcionament i les polítiques de l’Ajuntament, s’apliquen mesures en la contractació, plans d’igualtat, comunicació inclusiva i mesures contra l’assetjament sexual i per raó de sexe.
El reglament també incorpora una figura referent de transversalitat de gènere en totes les àrees, districtes i organismes autònoms i a les societats mercantils municipals i entitats públiques empresarials.
El tercer informe de seguiment del reglament
El reglament va entrar en vigor el 2019, i des d’aleshores s’han elaborat dos informes de seguiment de la implementació d’aquesta normativa, que han estat avaluats, complementats i validats per la Comissió de Seguiment del Reglament. Aquest dimarts s’ha presentat el tercer informe, relatiu al període gener-desembre 2021.
L’informe de seguiment revisa especialment l’estat de desplegament dels mecanismes per a la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques de l’Ajuntament de Barcelona, mecanismes de planificació, normatius, econòmics, de gestió i relacions del personal, de participació, de comunicació, de sistemes d’informació i recollida de dades i formatius.
Aquest tercer informe que s’ha publicat recentment posa en relleu que s’ha passat d’incloure 44 clàusules d’igualtat en la contractació (2017) a 658 (2021) i que s’ha analitzat el 94,9 % del pressupost municipal en clau de gènere, mentre que el 2017 l’anàlisi va ser del 15 %.
El futur continuarà sent feminista
Pel que fa als mecanismes de planificació, s’ha aprovat el segon Pla per la justícia de gènere 2021-2025, elaborat durant el 2021 amb la voluntat de fixar un full de ruta estratègic del que han de ser les polítiques municipals d’igualtat de gènere els propers quatre anys. En total, s’hi han implicat 64 òrgans municipals i 280 persones representants d’entitats de dones o grups feministes, o a títol individual.