Es constitueix el Consell d'Urbanisme i Emergència Climàtica

08/04/2022 - 17:34

Participació. Dijous passat es va fer la primera reunió del Consell Sectorial d'Urbanisme i Emergència Climàtica, se'n va aprovar el reglament i se'n va escollir la vicepresidenta.

Les accions per frenar el canvi climàtic s'han de dur a terme des de tots els àmbits i territoris, i sobretot des de la proximitat. Per fer-ho possible, a Sants-Montjuïc, s'ha constituït el Consell Sectorial d'Urbanisme i Emergència Climàtica. Dijous 7 d'abril se'n va fer la primera reunió, s'hi va aprovar el reglament per unanimitat i es va votar per escollir la vicepresidenta: Carol Fraile, de l'Associació de l'Hort de la Font Trobada (el president és el regidor de Sants-Montjuïc).

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, va donar la benvinguda a aquest nou Consell Sectorial tot destacant la importància de fer arribar als barris aquest tema de l’emergència climàtica. Segons Badia, la ciutat de Barcelona viurà de ple les conseqüències del canvi climàtic, perquè de fet la Mediterrània occidental és “la zona zero” d’aquesta emergència a escala planetària. Per fer-hi front, tant a les causes com a les conseqüències, ara mateix cal refer els compromisos europeus i aplicar-los a escala local, de forma transversal perquè tots els sectors tenen influència, i arribant fins al nivell hiperlocal i domèstic.

El Consell Sectorial d’Urbanisme i Emergència Climàtica dona continuïtat a la Taula d’Emergència Climàtica creada al març de l’any passat per impulsar i executar, amb la participació de la ciutadania i més de 60 entitats del territori, les 46 accions de la declaració d’emergència climàtica de Sants-Montjuïc aprovada al juliol de 2020. La Taula s’organitza en sis grups de treball (divulgació de la sostenibilitat, educació, espai públic, energia, residus i horts urbans), que seguiran funcionant en el marc del Consell Sectorial a partir d’ara. De fet, totes les informacions se seguiran penjant a la mateixa pàgina web del Decidim.Barcelona.

La consellera d’Urbanisme, Medi Ambient, Infraestructures i TIC, Carolina López, va repassar les principals actuacions ja dutes a terme a Sants-Montjuïc aplicant les declaracions d’emergència climàtica del districte i de la ciutat (ara Pla Clima):

  • Formació en emergència climàtica a treballadors i treballadores del Districte de Sants-Montjuïc, amb visites guiades a projectes concrets d’aquest territori.
  • Canvi de model urbà: Superilla Hostafrancs, pacificació d’entorns escolars, refugis climàtics, nous parcs…
  • Canvi de model de mobilitat: Obrim Carrers, consolidació de la xarxa ciclista, transport sostenible de mercaderies en la darrera milla…
  • Canvi de model d’energia: Marató per l’Emergència Climàtica, autogeneració i consum just d’energia, instal·lació de plaques fotovoltaiques en espais públics, comunitats energètiques…
  • Canvi de model econòmic: economia social i solidària, formació per a la inserció laboral, taules d’empreses de la Zona Franca o del sector turístic…
  • Nou model de consum i residus
  • Alimentació sostenible: menú de les estacions, horts urbans, exposició sobre polítiques alimentàries.
  • Tenir cura de l’aigua
  • Salut, benestar i qualitat ambiental: refugis climàtics, Viles Veïnes, etc.
  • Canvi de model cultural: Setmana de la Natura, grup de treball al Consell Educatiu, aula ambiental itinerant (Som la Clau).

Al primer Consell d’Urbanisme i Emergència Climàtica també es va presentar Sergi Rovira, que coordinarà la xarxa d’aules ambientals amb l’objectiu d’aglutinar totes les entitats vinculades en un pla conjunt, amb una programació única on s’apleguin tots els recursos disponibles. També es coordinarà amb la xarxa d’emergència climàtica de la resta de la ciutat.