Postpandèmia, pressupostos participatius i guerra a Ucraïna, els temes del primer plenari del Consell de Ciutat de l’any

10/05/2022 - 11:18

Consell de Ciutat. El Plenari del Consell va aprovar la memòria del 2021, el dictamen Barcelona postpandèmia, la proposta d’acord per garantir la continuïtat dels pressupostos participatius i el manifest sobre la guerra a Ucraïna.

El 25 d’abril passat el Consell de Ciutat va celebrar el seu primer plenari de l’any en format híbrid i amb la presència de l’alcaldessa i el regidor de Participació Ciutadana.

 

El plenari va començar amb les presents a la sala i 30 de connectades en remot i el discurs de benvinguda d’Ada Colau, que va destacar el paper del Consell de Ciutat, consell de consells, per enfortir la democràcia i millorar la ciutat.

A continuació, l’alcaldessa va cedir la presidència del plenari al regidor de Participació Ciutadana, Marc Serra, que va donar pas als diversos temes de l’ordre del dia.

Aprovació de la memòria del 2021

El dictamen elaborat pel grup de treball Memòria del Consell de Ciutat 2021, fruit de la revisió de les actuacions que s’han desenvolupat durant tot l’any, es va presentar en aquest espai. Així mateix, es van recordar els reptes que el Consell afronta per endavant, i la gran quantitat d’hores de voluntariat que implica tot aquest treball per a la ciutat i per a la ciutadania. Finalment, la memòria, que es va sotmetre a votació, va ser aprovada per la majoria del Plenari amb 47 vots a favor, 0 en contra i 3 abstencions. Podeu consultar el document que va ser aprovat, aquí.

Recomanacions sobre la ciutat després de la pandèmia

El punt següent de l’ordre del dia va ser la presentació, debat i votació del dictamen elaborat pel grup de treball de la Barcelona postpandèmia, un recull de reflexions, propostes i recomanacions per copsar la complexitat del moment actual i suggerir línies de treball al Govern municipal.

Pel que fa a les recomanacions en els vuit àmbits de treball, Àngels Guiteras, entre altres, va destacar la necessitat de reforçar els serveis de salut pública de la ciutat, transformar i reforçar un model de serveis socials, centrat en la persona, i prioritzar l’habitatge social.

Pel que fa a les recomanacions que es fan en l’àmbit de l’empresa, el comerç i el turisme, Àlex Goñi en va destacar dues que considera prioritàries: d’una banda, la necessitat d’obrir el debat sobre el turisme i fer-ho d’una manera decidida i, en segon lloc, promoure la col·laboració publicoprivada com a motor de l’activitat econòmica.

Finalment, Juanjo Casado va explicar les recomanacions en l’àmbit del treball i la formació i va destacar que, tenint en compte la seva transversalitat, tots dos àmbits haurien de ser considerats com a objectius estratègics i permanents del conjunt d’institucions i agents, també del Govern municipal.

Un cop va concloure la presentació i el debat entre les persones membres, es va procedir a la votació, i es va aprovar amb 43 vots a favor, 1 en contra i 2 abstencions.

Nou grup de treball d’atenció integrada a les persones

Guiteras i Delfí Cosialls també van presentar el primer dels grups de treball que s’han posat en marxa el 2022. Es tracta del grup de treball d’atenció integrada a les persones: sanitària, social i d’habitatge, que com expliquen, és una línia de treball que s’ha estat treballant des del Consell, sobretot amb el grup de la Barcelona postpandèmia.

Proposta per garantir els pressupostos participatius

Un altre dels punts més destacats de l’ordre del dia va ser la proposta d’acord que s’ha elaborat des del Consell de Ciutat per portar al ple del Consell Municipal per garantir la continuïtat dels pressupostos participatius en el futur.

Tenint en compte l’èxit dels pressupostos participatius entre la ciutadania, però també, la rellevància de generar i mantenir espais on les seves propostes no són només escoltades, sinó també decisòries, des del Consell de Ciutat s’ha treballat aquesta proposta d’acord perquè els diferents grups municipals es comprometin a mantenir el projecte de pressupostos participatius al llarg del temps, amb independència del o els grups que governin. També, que es comprometin a acabar l’execució dels possibles projectes que puguin quedar pendents per al mandat següent.

Rodrigo Araneda, representant del Consell Municipal de Lesbianes, Gais i Homes i Dones Transexuals i Intersexuals, va valorar que els pressupostos participatius fan possible la participació directa en la construcció de la ciutat i és vital que tinguin continuïtat. “Si hem convidat a participar la ciutadania, ara no li podem dir que no. Representaria una gran frustració.”

La proposta finalment va ser aprovada amb 36 vots a favor, 1 en contra i 5 abstencions.

 

Barcelona, ciutat refugi

En la recta final del plenari, Serra va obrir un nou tema per debatre i reflexionar durant el que quedava de la sessió: el de l’arribada de persones refugiades d’Ucraïna i com la ciutat està donant resposta a aquesta qüestió.

Per reflexionar sobre totes aquestes qüestions, el Consell de Ciutat va convidar a participar en el plenari quatre entitats de la ciutat que, per la seva tasca i experiència, tenen molt a dir en aquest debat: Creu Roja, Azahara, Migrastudium i Mujeres Pa’lante.

Finalment, després de tots els debats, apunts i recomanacions, va acabar el primer dels dos plenaris del 2022. I ho va fer amb l’adhesió per unanimitat al manifest “Barcelona per la pau a la guerra d’Ucraïna”. Perquè, tal com explicava a l’inici de la sessió l’alcaldessa Colau, “Barcelona és una ciutat de pau i ho manifestem des de tots els estaments de la ciutat. Per aquest motiu, evidentment, no podia faltar el Consell de Ciutat”.

Més informació