Representants i tècnics de París, Londres, Copenhaguen, Berlín, Milà, Viena, Brussel·les, Rotterdam, València, Vitoria, Gant, Ljubljana i Lódz es reuneixen del 22 al 25 març. L’objectiu és compartir experiències i signar un manifest a favor d’un espai públic verd i pacificat que posa el veïnat al centre de les prioritats.
Durant les jornades s’organitzaran conferències, taules rodones, reunions, tallers i visites a espais com els eixos verds de l’Eixample, les superilles de Sant Antoni i el Poblenou, el parc central de la plaça de les Glòries, l’avinguda Diagonal i l’avinguda Meridiana.
La inauguració, el dia 22, inclourà una conferència de Janette Sadik-Khan, figura mundial en l’àmbit de l’urbanisme i el transport. El dia 23, al matí, a Ca l’Alier, tindrà lloc una taula rodona amb els tinents i tinentes d’alcaldia en què es posaran en comú els models urbans que estan desenvolupant Barcelona i les ciutats convidades. I a la tarda es presentarà el llibre Superilla Barcelona, que resumeix la feina feta en els últims anys pel que fa a les superilles.
El divendres, dia 24, al matí, les ciutats participants compartiran el seu model de transformació urbana i faran un acte per comprometre’s a tirar endavant mesures d’espai públic que posin al centre les persones, la mobilitat sostenible, el verd i la millora de la qualitat ambiental i a treballar conjuntament per avançar en aquest àmbit.
El dissabte 25 de març les jornades es tancaran amb la festa ciutadana “Viu la superilla”, que inclourà concerts, tallers, actuacions, animació i diverses activitats.
Superilla Barcelona: un model europeu d’urbanisme sostenible
La iniciativa d’organitzar les jornades sorgeix després que la xarxa de ciutats formada pel projecte europeu Tune Our Block escollís el concepte de superilles tal com es va desenvolupar a Barcelona com a exemple d’estratègia política i de planificació per potenciar la transició urbana cap a la sostenibilitat i la descarbonització de les ciutats.