Un any més, la ciutat de Barcelona celebra el 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano. L’objectiu és donar a conèixer la realitat i la cultura del poble gitano, una cultura rica, diversa i viva, i reivindicar la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme.
La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano té lloc en diferents països del món des del 1971 i és un reconeixement a la història, la llengua i la cultura del poble gitano.
L’Ajuntament de Barcelona i les entitats que componen el Consell Municipal del Poble Gitano de la ciutat han elaborat un programa d’activitats per commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del Congrés Mundial Romaní, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es va instaurar la bandera i l’himne gitano. La celebració, que porta per lema “Una cultura viva”, s’estendrà des de l’1 fins al 14 d’abril per diferents barris de la ciutat.
El programa d’actes començarà el dimarts 4 d’abril a la tarda. A les 17.00 hores, al Convent de Sant Agustí tindrà lloc la taula rodona “Flamenc pop del poble gitano”, en la qual s’ha convidat diversos experts per analitzar i debatre entorn del patrimoni cultural musical del poble gitano i es presentarà el Museu virtual del flamenc pop.
L’acte central de commemoració serà el proper dijous 6 d’abril i s’iniciarà amb la posada de la bandera-penó gitana a la balconada de l’Ajuntament a primera hora del matí. L’acte institucional tindrà lloc a les 16.30 hores, a la plaça de Sant Jaume, amb la interpretació de l’himne del poble gitano “Gelem-Gelem”. A l’acte assistiran el president del Consell Municipal del Poble Gitano i regidor de Memòria Democràtica i del Districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i el vicepresident primer del Consell Municipal del Poble Gitano i president de l’associació CampusRom, Francisco Vargas.
A partir de les 17.00 hores, l’espai triat per celebrar l’acte central serà la plaça Comercial, que acollirà punts d’informació de la cultura gitana i diversos tallers organitzats per les entitats del Consell Municipal del Poble Gitano (tallers de llengua romaní, rumba, elaboració de cistelles, entre d’altres). A les 19.00 hores, la lectura del Manifest del Consell Municipal del Poble Gitano donarà el tret de sortida a diferents actuacions musicals.
Entre l’1 i el 14 d’abril, hi haurà punts d’informació a diferents barris de la ciutat amb l’objectiu de visibilitzar i donar a conèixer a tothom la cultura del poble gitano de Barcelona. Una cultura rica, diversa i viva, amb uns valors que formen part de la cultura de la nostra ciutat.
Jekh Ʒivdi Kultura