Durant el darrer plenari municipal del mandat, dues persones membres del Consell de Ciutat —David Franquelo, del Consell de la Joventut de Barcelona, i Emília Macias, de CCOO— han exposat els eixos i les demandes principals que s’han treballat durant el 2022 en aquest òrgan consultiu i de participació de Barcelona, en què els representants de l’Ajuntament i la ciutadania debaten els afers principals de la ciutat.
Franquelo ha reivindicat el Consell com un “espai plural de participació amb una incidència política a la ciutat”, que ha tingut una gran activitat aquest darrer any. Les 112 recomanacions, els 8 acords i les 36 reunions de treball organitzades en 9 grups diferents han estat possibles, ha destacat, gràcies a la participació dels integrants del Consell, “el 44% dels quals són dones”.
També ha destacat que s’hi han tractat qüestions tan diverses com la Barcelona postpandèmia, l’atenció integrada, el comerç electrònic, els pressupostos, la guerra d’Ucraïna o el civisme i la seguretat durant la nit. Amb relació al govern municipal, Franquelo ha demanat que es compleixin els terminis de resposta previstos al reglament de participació, que els situa en dos mesos.
Entrant en detall dels acords i dictàmens proposats, Emília Macias ha subratllat la tasca del Consell en denunciar les “dificultats d’accessibilitat de la ciutadania a les administracions públiques”.
Per això, des del Consell de Ciutat es demana “garantir el dret a la bona administració pública”, ha emfasitzat la portaveu de l’espai participatiu. I ha volgut posar l’accent en el fet que “això inclou tota la ciutadania, i més especialment les persones en diferents situacions de vulnerabilitat: persones amb discapacitat, gent gran o persones migrants”.