En aquesta entrevista, publicada originalment per Eurocities, ens parla de l'esdeveniment, i ens explica per què la innovació democràtica és tan important.
Podries explicar-nos què és la innovació democràtica?
Quan parlem d’innovació democràtica, ens referim al disseny i l’aplicació de noves pràctiques, mètodes i tecnologies per millorar el funcionament de la democràcia. Aquesta innovació busca augmentar la participació ciutadana, millorar la transparència, reforçar la confiança en les institucions democràtiques i fer-les més accessibles a tota la ciutadania.
La innovació democràtica comporta la cocreació de programes a llarg termini que transformin la societat. Per exemple, iniciatives com la Capital Europea de la Democràcia (ECoD) se centren a crear un marc públic de referència i a fomentar el debat públic sobre la democràcia i els seus reptes actuals. Això s’aconsegueix fomentant una xarxa de ciutats que comparteixin experiències d’èxit i treballin conjuntament per millorar les nostres democràcies amb la participació activa de la ciutadania i la societat civil.
La innovació democràtica comporta la cocreació de programes a llarg termini que transformin la societat i millorin la cultura democràtica i la democràcia en conjunt.
Per què és important potenciar la participació de la ciutadania i desenvolupar enfocaments innovadors de la democràcia? Com pot ajudar això a fer front als reptes als quals s’enfronten les nostres ciutats?
Potenciar la participació ciutadana i desenvolupar enfocaments innovadors de la democràcia és fonamental perquè les ciutats són les administracions més properes a la ciutadania i tenen un paper fonamental en la gestió dels afers públics. Aquesta proximitat permet la participació directa en la cocreació de polítiques públiques, així com la posada en marxa de projectes concrets en col·laboració amb la ciutadania.
Les ciutats i la seva gent tenen l’experiència, els coneixements i les capacitats per imaginar i construir conjuntament les ciutats del present i del futur, i fer-les així més habitables, sostenibles, justes i democràtiques. Mitjançant la participació ciutadana, és possible abordar els reptes més prioritaris com ara la transformació urbana, la desigualtat, el canvi climàtic, l’habitatge, els serveis públics o les polítiques digitals.
Aquesta col·laboració entre ciutats i ciutadania contribueix a una governança més oberta i a una cultura de la corresponsabilitat, capaç de fer front als problemes actuals i futurs d’una manera sostenible i integradora.
Si no continuem innovant en els nostres enfocaments democràtics, quines conseqüències podem tenir?
En primer lloc, podríem presenciar una disminució de la confiança de la ciutadania cap a les institucions democràtiques, la qual cosa provocaria una major insatisfacció i polarització social. A més, sense innovació democràtica, les ciutats podrien tenir dificultats per tractar amb eficàcia els reptes actuals com ara la desigualtat, el canvi climàtic i la transformació digital.
Innovar no és només fer coses noves, sinó que també implica recuperar la memòria i els costums de la gent per imaginar futurs desitjables. La manca d’innovació també podria limitar la capacitat de les ciutats per implicar la ciutadania en la cocreació de polítiques públiques, la qual cosa podria donar lloc a solucions que no estiguin al servei del conjunt de la població ni dels interessos comuns.
En resum, la manca d’innovació democràtica podria debilitar el sistema democràtic i tornar-lo menys resistent i adaptable als canvis i reptes del món modern.
Quines accions democràtiques innovadores s’estan duent a terme a la ciutat de Barcelona per potenciar la participació ciutadana?
Entre les iniciatives més destacades que s’estan duent a terme actualment a Barcelona trobem els pressupostos participatius, que permeten a la ciutadania decidir sobre una part del pressupost municipal.
A més, Barcelona ha posat en marxa diverses assemblees ciutadanes seleccionades aleatòriament, com ara l’assemblea deliberativa per a joves, on les persones participants escollides poden debatre i proposar solucions sobre temes que els afecten.
La ciutat també ha creat l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, un espai dedicat a fomentar la innovació en col·laboració amb el teixit social de la ciutat, i la plataforma Decidim, una tecnologia digital pensada per facilitar la participació ciutadana i la governança democràtica de les institucions i organitzacions. Aquesta plataforma, desenvolupada a Barcelona, s’utilitza a més de 30 països i per més de 500 organitzacions a tot el món.
Aquestes accions formen part d’un model de participació integral que vol promoure la democràcia en l’àmbit local i posicionar Barcelona com a referent internacional en participació i innovació democràtica.
Per què és tan important que les ciutats liderin aquesta tasca? Això no és feina dels governs nacionals?
És important que les ciutats liderin aquest esforç perquè són les administracions més properes a la ciutadania i tenen una capacitat única per implicar-la directament en els processos de presa de decisions.
Les ciutats són les pioneres de la democràcia; permeten una participació més directa i immediata en els afers públics a una escala propera i sostenible. Aquesta proximitat facilita la implantació i el consens de polítiques públiques adaptades a les necessitats locals.
Si bé els governs nacionals tenen un paper important en la governança, les ciutats estan més ben posicionades per liderar la innovació democràtica i fomentar la participació ciutadana per la seva proximitat i capacitat de resposta ràpida.
Alhora, les ciutats són espais on ja fan eclosió les innovacions per part d’organitzacions socials, moviments o de la ciutadania a través de l’autoorganització popular. Parar atenció a aquestes emergències, escoltar-les i reforçar-les és un repte democràtic de primer ordre, i la ciutat és el lloc ideal per fer-ho.
A més, liderar aquest esforç permet a les ciutats compartir experiències i unir forces per fer front a reptes comuns mitjançant la creació de xarxes de suport mutu que enforteixin la democràcia, tant en l’àmbit local com global, i així convertir les ciutats en espais que ofereixin la màxima garantia de drets fonamentals.
Per què creus que és rellevant el Democracy Lab?
El Democracy Lab, organitzat per Eurocities a Barcelona, és rellevant perquè proporciona una plataforma per compartir experiències, coneixements i bones pràctiques en innovació democràtica pel que fa a les polítiques digitals entre les ciutats europees. Aquest esdeveniment permet a qui hi participa aprendre mútuament i explorar noves idees i solucions per millorar la participació ciutadana i la governança democràtica.
La innovació democràtica en matèria de polítiques digitals és un dels grans reptes de les dècades vinents si volem construir models tecnològics oberts i lliures que estiguin al servei de la ciutadania i que garanteixin els drets digitals i els drets fonamentals.
Això permet perfilar una agenda per a la sobirania tecnològica i la col·laboració publicosocial en matèria de política digital. A més, fomenta la col·laboració transnacional i la creació de xarxes que puguin donar suport a iniciatives innovadores a llarg termini.
Un esdeveniment com el Democracy Lab pot suposar un canvi significatiu en com les ciutats emprenen els reptes democràtics proporcionant inspiració i recursos per implementar pràctiques efectives i sostenibles. Això pot contribuir a generar una democràcia més ferma i adaptable, capaç de donar resposta amb més eficàcia als canvis i necessitats de la ciutadania.