Avancen els pressupostos participatius: decisions econòmiques compartides

22/03/2021 - 13:22

Pressupostos participatius. Les veïnes i veïns de Barcelona decidiran, per primera vegada al juny, en quins projectes als barris volen invertir 30 milions d’euros, després d’un any d’aturada del procés participatiu per la pandèmia.

“Qui millor que els veïns i les veïnes per decidir què necessita el barri?”. Amb aquest eslògan es presentava, el febrer del 2020, l’espot dels pressupostos participatius de Barcelona. 

Per primera vegada, la ciutadania de la ciutat podia decidir, de manera directa, una part de la inversió municipal als barris de la ciutat mitjançant la votació de projectes presentats pels mateixos veïns i veïnes o entitats de Barcelona que abordessin necessitats concretes d’un barri o de tot un districte.

L’experiència ja s’havia testat a l’Eixample i al barri de Gràcia a finals del 2016, i va culminar amb l’execució d’una desena dels projectes més votats a partir del 2017.

El camí, aquesta vegada, va ser molt complicat. Només un més després de començar, l’arribada de la pandèmia i l’estat d’alarma van obligar a aturar la primera fase de presentació de projectes i debats presencials, si bé es va permetre presentar projectes de forma digital a través del decidim.barcelona fins el 22 de maig.

Finalment, però, els pressupostos es podran reprendre, després de recalendaritzar el procés i modificar el pressupost assignat per fer-lo sostenible per la nova realitat econòmica i social i el moment del mandat (els 75 milions d’euros previstos s’han reduït a 30 milions per distribuir entre els 10 districtes). D’aquesta manera, el procés es va tornar a engegar el març del 2021 i els veïns i veïnes podran votar els projectes finalistes el mes de juny.

Projectes que no caduquen

“Teníem un neguit. Com que havíem començat aquest procés participatiu abans de la covid-19, no sabíem si els projectes presentats tindrien lògica després de la pandèmia, però ens hem adonat que la gran majoria proposen millores i pacificacions de l’espai públic, que és un dels àmbits prioritaris ara mateix”, explica Gerard Lillo, tècnic de la Direcció de Democràcia Activa de l’Ajuntament de Barcelona.

La participació de la ciutadania en la primera fase dels pressupostos participatius va ser notable. Tot i els entrebancs que va posar per davant la crisi sociosanitària de la covid-19, es van presentar un total de 1.980 projectes a través de la plataforma decidim.barcelona

D’aquests, 825 van ser aprovats després d’una avaluació exclusivament tècnica de la viabilitat. Una valoració que garanteix que els projectes són compatibles amb la proposta del Pla d’actuació municipal, són viables econòmicament i no contradiuen cap normativa municipal, entre altres criteris tècnics.

Les temàtiques dels 825 projectes són molt diverses, però tenen una cosa en comú: la dimensió comunitària i de barri. Un 20% proposen actuacions de pacificació i remodelació de carrers, un 13% apunten a millores de zones verdes de la ciutat, un 10% es basen en la millora d’equipaments educatius i d’entorns escolars, un 9% plantegen actuacions per reformar o crear equipaments esportius i un 8% tenen relació amb la transformació de xarxes ciclistes i de mobilitat.

“Bona part d’aquests projectes s’han generat fruit de les sessions de debat presencials que es van fer abans de l’estat de l’alarma als districtes, uns espais que, malauradament, no s’han pogut recuperar per poder continuar amb el procés i garantir que els projectes es puguin executar en el període 2021-2023”, apunta Lillo.

Montse Morera, vicepresidenta del Consell de Ciutat i membre de la Comissió de Seguiment del Procés dels Pressupostos Participatius, celebra que, tot i les dificultats i la reducció pressupostària, el projecte hagi tirat endavant. “Era important que no quedés oblidada en un calaix una feina que hem estat fent molts ciutadans i ciutadanes de manera voluntària i amb molt d’esforç”.

“A més”, continua Morera, “la participació de la ciutadania en les decisions econòmiques del consistori és una reivindicació històrica del moviment veïnal i és un procés que pot ser molt engrescador per als veïns i veïnes”.

El camí cap a la votació final

A partir del 22 de març, el procés segueix endavant amb la fase de suports: qualsevol ciutadana o ciutadà empadronat a Barcelona i de 14 anys o més pot votar telemàticament a través de la plataforma decidim.barcelona els projectes que consideri més importants, entre un mínim de dos i un màxim de deu de qualsevol dels districtes.

Els vint que tinguin més suport de cada districte es consideraran prioritaris i passaran a una fase de concreció abans de la votació final. “En aquesta fase es faran reunions telemàtiques entre les persones o entitats promotores del projecte i els serveis municipals responsables per acabar de concretar les propostes. Per exemple, si s’ha de remodelar un carrer: quin tram exacte serà?, quins condicionants tècnics ha de garantir?, quin serà el pressupost definitiu?, com s’haurà d’executar?”, detalla Gerard Lillo.

“Hi ha una bona resposta: les xarxes bullen amb els diferents promotors de les iniciatives que demanen suport per als diversos projectes. Animo la ciutadania que entri al web del Decidim i s’informi dels diversos projectes presentats per escollir els seus preferits”, explica Montse Morera.

Lillo destaca que es nota “un ‘xup-xup’ de persones interessades, que estan mobilitzant les seves xarxes i comunitats i creant grups de Telegram o Whatsapp per tal d’aconseguir suports per a les seves iniciatives”.

El camí culminarà amb una votació final al juny, en què cada ciutadà podrà votar quins projectes vol que s’executin en un màxim de 2 districtes: en el que s’està empadronat o empadronada i un altre per escollir.

“Tot i que la votació serà telemàtica a través del web del decidim.barcelona”, explica el tècnic de la Direcció de Democràcia Activa, “hi haurà uns dos equipaments municipals a cada districte de suport a la votació, on la ciutadania podrà trobar una exposició amb panells dels vint projectes que se sotmeten a votació al districte i personal de suport per ajudar els veïns i veïnes que ho necessitin a votar a través de Decidim”.

Vols participar en els pressupostos participatius i decidir directament quins projectes es faran realitat al teu barri o districte?

Entra a www.decidim.barcelona.