Com s'adapta la participació a la nova realitat generada per la covid-19

17/02/2021 - 08:51

Participació. Una guia i un informe analitzen com s'adapta la participació ciutadana a les noves dinàmiques socials generades per la pandèmia.

Amb la publicació de la ‘Guia de participació ciutadana en temps de pandèmia’ es posa a disposició de les entitats socials de la ciutat una sèrie de recomanacions per promoure modalitats segures i de qualitat en un context de distanciament social i reducció de la presencialitat.

L’objectiu d’aquest recurs és compartir l’experiència i els aprenentatges obtinguts durant aquests mesos d’activitat participativa municipal. La guia neix, doncs, amb la clara voluntat d’oferir eines i alternatives al teixit comunitari perquè el dret a la participació no es vegi perjudicat per les restriccions i les mesures de distanciament social.

A partir d’un model cada cop més consolidat (la fórmula mixta entre participació presencial i digital), el document ofereix un seguit d’aspectes que cal tenir en compte a l’hora d’implementar aquestes noves dinàmiques participatives. La guia recull, per exemple, recomanacions per garantir la seguretat sanitària, mesures per generar una participació inclusiva, o indicacions per difondre, fer més accessibles i dinamitzar les sessions digitals.

Canvi de paradigma

Els coneixements recopilats a la Guia s’originen a partir de l’impuls municipal que, arran del confinament del març del 2020, s’ha donat als canals i plataformes de participació digital. A l’Informe de participació. Evolució de la participació a Barcelona durant l’any 2020 es poden consultar totes les dades d’aquest canvi de paradigma.

Un canvi que, per exemple, ha fet que la plataforma digital de participació ciutadana decidim.barcelona hagi crescut (11.000 noves persones participants registrades durant 2020) i s’hagi consolidat com a eina fonamental per desenvolupar nous espais d’interacció ciutadana (“Barcelona des de casa”, “La regidoria respon”) i garantir la continuïtat de la participació (més de la meitat dels consells de barri i audiències públiques celebrats durant l’any s’han desenvolupat de manera exclusivament telemàtica o semipresencial).