Entrevistem Carla de Paiva, directora de Participació Digital i Comunicació en Xarxa del govern de Brasil. Aquests dies ha participat al Decidim Fest, celebrat a Barcelona, per presentar la plataforma "Brasil Participatiu", acompanyada de Renato Simoes, secretari nacional de Participació Social. Aquesta plataforma de participació social impulsada pel govern brasiler, utilitza el software lliure del Decidim per fomentar la participació ciutadana en polítiques públiques, i és un exemple global de l'ús del programari català per a la democràcia participativa.
- Quin és el principal missatge que han volgut transmetre al Decidim Fest?
Més que un missatge, per nosaltres era important compartir l’experiència brasilera, tot el que hem après en el procés, i també parlar dels avantatges que suposa utilitzar el software lliure del Decidim. I és important portar especialment la nostra experiència, perquè estem parlant d’un procés nacional en un país molt gran a nivell continental, però molt desigual pel que fa a la distribució de la població, als nivells d’educació i en l’accés a Internet. Pensem que justament aquí hi ha el valor de la nostra experiència, ja que oferim aprenentatges i perspectives úniques.
Venir al Fest també ha estat enriquidor per nosaltres, perquè hem pogut aprendre de les experiències aportades per altres experts que hi han participat, i pensar entre tots, com podem avançar col·lectivament, com una Comunitat de software lliure que es desenvolupa de manera col·laborativa a nivell internacional.
- En un context com l’actual quina és la importància de la participació ciutadania en la presa de decisions?
La participació ciutadana es presenta com un element fonamental per revitalitzar la democràcia, per donar-li un contingut més social. En un context de crisi política global, la participació activa dels ciutadans es converteix en un contrapès essencial. Permet una interacció més directa i efectiva entre el govern i la ciutadania, garantint que les decisions reflecteixin les necessitats reals i les demandes concretes de la població.
Avui en dia, petits grups corporatius o econòmicament forts tenen més incidència en les accions de govern i d’altres institucions, que el poble, que és el poder originari de la democràcia.
- Què us va fer decidir a l’hora de triar el programari del Decidim?
Vam fer un seminari de valoració de totes les tecnologies participatives disponibles i el programari de Decidim és el que presenta més flexibilitat i capacitat d’adaptació als diferents processos participatius. També vam valorar que Decidim compta amb una comunitat més estructurada i molt activa en el desenvolupament de programari lliure. També va ser fonamental a l’hora de triar-lo, la seva condició de programari obert, ja que garanteix l’autonomia i la possibilitat de desenvolupament continu.
- Quin tipus de consultes o iniciatives ciutadanes realitzen des de ‘Brasil participatiu’?
Tenim la intenció que tota la política de participació del Govern de Brasil estigui a ‘Brasil Participatiu’, en la seva dimensió digital. Vam començar amb el pla plurianual del govern nacional, integrant la participació dels consells nacionals i de les assemblees estatals, incorporant les seves propostes a la plataforma i obrint el procés a la participació ciutadana a través de la votació, garantint una representació de les necessitats i desitjos reals de la població en el procés polític.
Finalment, en aquest procés hi han participat gairebé un milió i mig de persones i s’hi han votat més de 8.000 propostes. Les més votades s’han incorporat finalment al pla plurianual, que ara mateix és al Congrés i serà posat a votació al desembre.
- Quines estratègies feu servir per animar als ciutadans a participar activament?
L’estratègia de participació ciutadana al Brasil es basa en la combinació d’esdeveniments presencials i digitals. La realització d’assemblees nacionals a totes les unitats de la federació crea una mobilització significativa. A més, s’utilitzen canals digitals, xarxes socials i influenciadors per atraure tota classe de públic. Aquesta combinació d’enfocaments presencials i digitals maximitza la participació i la representativitat.
- Com veu el futur de la participació ciutadana a l’era digital a escala global?
En el context d’una societat cada cop més polaritzada en la qual el racisme i el prejudici social hi són presents, és necessari que la participació ciutadana digital sigui alta. D’aquesta manera, el procés democràtic tindrà qualitat i no es podrà separar de la visió d’una societat per a tothom, amb inclusió social i digital.
Per tot això, al Brasil es busca arrelar la participació ciutadana als territoris i crear una cultura de participació constant i estructural. I el reforçament de la democràcia participativa al Brasil, amb la ciutadania involucrada en les decisions, pot ajudar a reforçar la democràcia participativa a tot el món.