Si creies que Decidim només s'utilitzava en l'àmbit dels governs locals, et sorprendràs! En el Decidim Fest 2023 viatgem a través de diferents contextos i realitats en les quals Decidim ha trobat una llar i ha canviat la forma en què les persones interactuen amb el poder i la presa de decisions. T'ho descobrim!
La xerrada «Decidim Stories: Casos d’ús més enllà de les ciutats», ens va portar a un emocionant viatge a través de tres experiències inspiradores de Decidim en diferents contextos, des del govern federal del Brasil fins a projectes compromesos amb la participació de persones migrades a Europa o una iniciativa que involucra activament a la comunitat de Guipuzkoa per a definir el seu destí en 2030.
Decidim el Brasil: Obrint la ment, construint infraestructures públiques
Brasil Participativo ha adoptat Decidim com una eina revolucionària per a impulsar la participació ciutadana en tot el país. A mesura que la plataforma s’expandeix més enllà de les seves arrels en governs locals, el Brasil ha abraçat aquesta tecnologia per a capacitar a la seva ciutadania i donar-los veu en la presa de decisions.
El 62% de les persones usuàries del Brasil utilitzen Internet exclusivament amb el mòbil. És per això que Decidim al Brasil s’ha convertit en la principal plataforma digital d’un moviment que reuneix persones de totes les edats i procedències, unides pel desig d’influir en el rumb de la seva comunitat i el seu país. A través d’aquesta plataforma, la ciutadania pot presentar propostes, debatre temes importants i participar activament en la construcció d’un Brasil més participatiu i democràtic.
Carla de Paiva Bezerra, directora de Participació Digital i Comunicació en Xarxa del govern del Brasil, ens va compartir com Decidim s’ha convertit en un aliat al Brasil per a impulsar la participació activa de la comunitat: amb infraestructura digital pública. Les dades estan allotjades en servidors públics i amb ID digital que fan servir 140 milions de brasilers i brasileres.
Com ho fan? Que «Brasil Participativo» sigui la plataforma digital de referència ha estat possible gràcies als recursos econòmics. Dels 27 estats que formen el Brasil, s’ha aconseguit representació de totes les comunitats a través del contacte amb líders i lideresses locals dels moviments socials. A més han comptat també amb una estratègia d’influencers en diferents àmbits. A través de propostes ciutadanes, debats oberts sobre temes crítics i una participació activa, on tothom pot votar i donar suport a les propostes que considerin més importants. La transparència garanteix que es rendeixin comptes a la ciutadania.
Els resultats? 1.419.729 persones registrades a la plataforma, 8.254 propostes que han comptat amb 1.529.826 vots, de les quals les més votades s’han incorporat al pla plurianual que serà posat a votació al desembre i entrarà en vigor a partir de 2024. A més, al desembre celebraran la 4a. Conferència Nacional de la Joventut i la 6a Conferència Nacional de Seguretat Alimentària i Nutricional. Ambdues han tingut una pota digital amb propostes presentades i votades dins la plataforma.
EMVI Project: Empoderant les veus migrants en les polítiques antiracistes
La participació política de les persones migrades i els seus descendents és fonamental per al benestar de les societats modernes. Promoure una societat més diversa sobre una base democràtica està en línia amb els valors fonamentals de la Unió Europea, la Carta dels Drets Fonamentals emfatitza que «l’estil de vida europeu és inclusiu».
No obstant això, les societats europees encara no han aconseguit complir la seva promesa de l’antiracisme polític i la plena diversitat, ja que la migració encara està estretament vinculada a la discriminació. Un dels objectius principals d’EMVI Project és la sensibilització de les societats d’acolliment sobre la importància de la participació política de tots els grups.
Daryna Sterina, coordinadora del projecte a Alemanya i Romy Grasgruber-Kerl, fundadora a Àustria, ens van explicar com Decidim ha exercit un paper fonamental a Àustria, Alemanya, Grècia, Itàlia i Eslovènia, potenciant la participació dels i les migrants en el disseny i l’aplicació de les polítiques que els afecten.
Com ho fan? A través de tres pilars fonamentals: augmentant la participació de persones migrades, especialment dones, com a agents actius per a definir polítiques inclusives. Identificant bones pràctiques, creant grups de suport entre organitzacions de migrades, ONG i altres agents estratègics per a verificar les necessitats locals; sessions de formació a mida (en línia i presencial) per a fomentar l’intercanvi transnacional entre persones.
El resultat? Han establert i millorat òrgans consultius locals de migrants en els 5 països, han adaptat a 15 idiomes la plataforma. Han realitzat sessions informatives per a promoure l’ús del Decidim, creat 5 informes nacionals de recerca i 1 guia de bones pràctiques sobre eines efectives de participació, 10 mòduls d’aprenentatge en línia disponibles com a recursos educatius oberts. També han obert una línia directa d’assistència de seguiment individual per als participants de les sessions de formació.
Gi230: Cap a un futur col·lectiu per a Guipúscoa
Tot va començar quan la Diputació Foral de Guipúscoa va proposar a un grup d’investigadors de la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU) un viatge cap a l’any 20230. S’imaginaven un futur millor per al seu territori i per a fer-lo van convidar a tota la societat de Guipúscoa a crear-lo de manera participativa i col·laborativa.
La plataforma Gi2030 és un laboratori on creixen les idees i un pas important i crucial cap a una Guipúscoa més conscient, inclusiva i resilient, que treballa per a enfrontar els desafiaments que el futur presenta en matèria de transició social, digital, ecològica i en governança col·laborativa.
Antonio Casado da Rocha, investigador en la UPV/EHU i membre de Zehar+, ens va explicar l’experiència amb Gi2030, on Decidim és una eina clau per a impulsar canvis significatius. Ho fan comptant amb el personal investigador, la cooperativa Colectic, que assessora i acompanya en el disseny i implementació del procés tècnicament i estratègicament; l’agència Komunikatik, que executa la comunicació i el màrqueting i la col·laboració d’agents estratègics com Arantzazulab, Sorland, Medialab-Tabakalera, Deliberativa, BC3 i l’equip de Decidim.org.
Com ho fan? En el primer any del seu recorregut, aquest projecte participatiu híbrid ha comptat amb 5 fases durant els primers set mesos de la seva evolució, des de gener a desembre de 2023. Un treball col·lectiu amb agents i persones aliades en els diferents temes per a generar espais i propostes.
El resultat? 13 tallers presencials amb ciutadania, alumnat i personal investigador al campus de Guipúscoa que han generat 116 preguntes elaborades i associades als reptes de l’Agenda 2030 amb l’ajuda de més de 300 participants i millorades en 10 propostes finalistes en la plataforma, tallers amb diversos agents dels pobles, 2 esdeveniments culturals, rondes de consulta a 29 agents experts i experimentades en matèria de transició social, digital i verda. Ara estan en les últimes fases del procés previst per aquest any, on Decidim obre la possibilitat que qualsevol persona o organització interessada pugui formular propostes.