Decidim Fest 2020: repensar la participació ciutadana en temps d’emergència

05/10/2020 - 10:40

Participació. Aquesta nova edició serà totalment en línia i, a través de xerrades i debats, abordarà els desafiaments en la intersecció de la democràcia i la tecnologia.

El Decidim Fest 2020, organitzat per la comunitat Decidim, se celebrarà els pròxims 18, 19 i 20 de novembre amb el lema “Democràcia i tecnologia en temps d’emergència”.

L’edició d’enguany, que serà completament digital, es proposa pensar i intervenir en els reptes de la democràcia de la societat en xarxa. Participar-hi és gratuït, i les inscripcions es podran fer aquí a mitjans d’octubre.

Per una internet feminista, resistent i lliure

Els temes que es tractaran durant el Decidim Fest 2020 passen per “la internet feminista, l’assetjament i la defensa digitals o el combat als discursos d’odi a la xarxa”, explica Ángela Precht, una de les organitzadores.

L’assetjament i els discursos d’odi en concret “afecten la salut d’internet i són importants d’abordar, però al marge d’assenyalar-los com a nocius, volem fer propostes que visibilitzin les bones pràctiques i tot allò que poden aportar a les nostres democràcies”, explica aquesta estratega digital que forma part de la comunitat Decidim.

Dins dels temes-marc del festival, l’organització ha rebut més de seixanta propostes de contingut que, en aquests moments, s’estan seleccionant. No obstant això, ja s’han confirmat alguns dels continguts i persones participants.

El festival començarà amb una sessió d’obertura a càrrec d’Arnau Monterde, coordinador del Decidim i de la Direcció d’Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, que parlarà de l’experiència i l’estat de la qüestió de la plataforma digital de codi obert Decidim i de la seva aplicació municipal: DecidimBCN.

Aquesta primera xerrada donarà pas als debats amb personalitats internacionals expertes en tecnologia, participació i democràcia digital. “Serà molt interessant l’aportació de Gabriella Coleman, investigadora que anys enrere va dur a terme un treball sobre Anonymous”, destaca l’Ángela. “Farà la ponència sobre les noves formes de resistència digital, on ens explicarà, per exemple, com l’extrema dreta s’està apropiant de tècniques d’Anonymus i de Fan Cam.”

“Ens visitarà també l’investigador holandès Geert Lovink, analista de xarxes i autor del llibre Tristes por diseño: las redes sociales como ideología (Consonni, 2019), que analitza per què les xarxes socials ens produeixen tristesa, melancolia i sensació de pèrdua de temps”, expliquen des de l’organització. “Al Decidim Fest ens farà una lectura crítica de les xarxes i una nova proposta.”

“I una altra persona important serà Paz Peña, xilena, coautora del web Acoso Online, on trobareu un munt d’informació i recursos per a la defensa davant l’assetjament en línia de les persones que són víctimes de pornografia no consensuada. És un web que s’està adaptant al context legal de cada país i que a principis d’any es va adaptar al de l’Estat espanyol”, explica Precht.

Al festival també “s’organitzaran dues taules de diàleg específiques on es conversarà sobre l’experiència concreta del DecidimBCN. La primera serà sobre com construir plataformes de participació ciutadana, i la segona, sobre els límits i les possibilitats de la deliberació digital”, afegeix Arnau Monterde.

Reflexions en línia sobre tecnologia i democràcia

El festival, a causa de l’actual situació de mesures i restriccions per la covid-19, es farà totalment en línia, a través de MetaDecidim, la plataforma de la comunitat que reflexiona i millora el projecte Decidim.

Com diu l’Ángela, “serà un any totalment en línia. El festival es desenvoluparà durant tres dies, però les ponències es pujaran a la plataforma una setmana abans, perquè el públic les pugui veure i pugui escriure les seves preguntes al web. Durant els tres dies del festival és quan es produiran els debats en si.”

En l’edició anterior del Decidim Fest hi van participar 300 persones. Enguany, el format totalment digital fa difícil preveure-ho, “però sí que hem vist com en un any la comunitat Decidim ha crescut moltíssim. Molta gent ha vist la necessitat d’aquest tipus de solucions digitals. Ha estat un any on hi ha hagut un interès particular en el Decidim i en l’ecosistema que genera”, conclou l’Ángela.

Més informació