L’allotjament assequible i la mobilitat sostenible de la comunitat universitària, l’equitat en l’accés a l’educació superior, l’actuació proactiva en recerca o l’educació al llarg de tota la vida són algunes de les principals línies de treball del Consell Assessor Municipal d’Universitats (CAMU), l’òrgan consultiu a través del qual l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb les universitats públiques i privades amb activitat a la ciutat, orienta la seva política en matèria universitària. El proper divendres 4 de març, el CAMU celebrarà una nova seva sessió plenària, marc en el qual es prenen les principals decisions del consell, entre elles l’aprovació de dictàmens i el pla per al seu desplegament.
La constitució del CAMU el 25 de juliol de 2017 va significar la creació, per primera vegada, d’un espai de trobada, intercanvi i formulació de propostes conjunta amb els diferents agents de la comunitat universitària. El consell, a través dels seus tres grups de treball, emet periòdicament dictàmens, que inclouen una diagnosi i un seguit de propostes en cadascun dels respectius eixos temàtics. Si bé no són vinculants, doncs l’Ajuntament no té competències en matèria universitària, les propostes han permès al consistori orientar la seva estratègia política en aquest àmbit i enfortir la col·laboració transversal amb les universitats, afavorint una millor integració de la comunitat universitària en el teixit ciutadà, així com l’impacte social i econòmic de l’activitat acadèmica i de recerca a la ciutat.
El primer grup de treball, sobre Infraestructures i Equipaments, ha aprofundit fins ara en reptes quotidians de la comunitat universitària com ara l’allotjament assequible, la mobilitat sostenible, els espais d’estudi o els equipaments esportius. El segon grup, centrat en Educació, Recerca i Ocupació, ha treballat intensament en l’educació al llarg de la vida, fent especial èmfasi en la formació per a les persones grans, així com en l’ocupabilitat, particularment la connexió entre l’educació superior i les necessitats reals del mercat de treball. El tercer grup, amb el lema Transformació Social, ha treballat en matèria d’igualtat, tant en l’accés com en el desenvolupament d’estudis superiors, així com en l’impuls del voluntariat universitari i l’Aprenentatge Servei. La tasca dels tres grups de treball és acompanyada i supervisada regularment per una Comissió Permanent.
Propostes
En el marc de diverses reunions del CAMU, l’Ajuntament ha impulsat diverses mesures en els diferents eixos temàtics del consell. Així, en Infraestructures i Equipaments es treballa en la millora de l’allotjament assequible, particularment l’impuls d’una borsa de places a preu públic en residències d’estudiants de nova construcció. Alhora, en els desplaçaments relacionats amb la vida acadèmica, s’ha treballat en el reforç de l’ús de vehicles més sostenibles, com la bicicleta, o el transport públic. En el mateix àmbit, s’ha elaborat un Pla per al foment de les estades acadèmiques i la mobilitat internacional per motius d’aprenentatge, que vetlla per l’atracció de comunitat universitària i de recerca internacional a fi de recuperar i millorar els nivells anteriors a la pandèmia.
Dins l’eix d’Educació, Recerca i Ocupació, s’ha treballat en la promoció de l’educació superior a llarg de la vida, per exemple, reforçant els programes universitaris per a la gent gran, millorant l’oferta de continguts formatius i divulgatius online, o recuperant les xifres de participació precovid en propostes presencials. També es treballa en mesures per millorar l’ocupabilitat, com ara el desenvolupament de passarel·les entre l’àmbit professional i formatiu, o la incorporació de noves metodologies d’aprenentatge i avaluació. En aquest sentit, el consistori preveu l’impuls d’una Línia de doctorats industrials en polítiques urbanes per afavorir la intersecció de la recerca i l’acció municipal.
Quant a la Transformació Social, Barcelona Ciència i Universitats va impulsar la proposta del CAMU d’organitzar la jornada sobre Aprenentatge Servei (ApS) Entitats i universitats: una col·laboració de futur. Durant la jornada es van compartir experiències d’èxit en ApS en què la ciència esdevenia una eina clau per fer front als reptes urbans i socials d’avui, alhora que va contribuir a enfortir la xarxa de col·laboració entre les universitats i les entitats del territori. D’altra banda, s’han treballat para garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés als estudis superiors, de la qual n’és exemple paradigmàtic el programa Prometeus, liderat actualment per l’Ajuntament amb una estreta i intensa col·laboració de les quatre universitats públiques de Barcelona.
Composició
El CAMU està constituït per representants de les universitats (rectorat, gerència, estudiantat i personal docent, investigador i de serveis) amb activitat total o parcial al municipi de Barcelona. En l’àmbit públic, les universitats representades són la UB, la UAB, la UPC i la UPF, i en el privat, la UOC, la URL, la UIC, la UAO CEU i la UVic. També formen part del Consell representants de tots els grups municipals, sindicats, entitats socials, veïnals i del sector productiu, Barcelona Activa, el Consell Interuniversitari de Catalunya i el Departament de Recerca i Universitats, així com representants de diferents àrees municipals. Tot plegat compta a més amb una presidència, ocupada per l’alcaldessa, i dues vicepresidències, la primera de les quals ocupada per les universitats públiques de manera rotatòria.