L’Altaveu d’Infants de la Ciutat de Barcelona ha presentat l’Agenda dels Infants al plenari del Consell Municipal de Benestar Social, la Xarxa dels Drets de la Infància i el grup motor de participació infantil de l’Ajuntament.
L’Altaveu d’Infants de la Ciutat de Barcelona està presentant l’Agenda dels Infants i obrint diàlegs amb diferents representants socials i polítics de la ciutat per mirar d’arrencar compromisos d’acció en favor del benestar de la infància a la ciutat.
L’Agenda dels infants és fruit del programa municipal de recerca i participació de la infància “Parlen els nens i nenes” que duu a terme l’Institut Infància i Adolescència per encàrrec de l’Ajuntament. L’Agenda recull 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees per millorar el benestar de la infància a la ciutat, sorgides a partir d’una enquesta a 5.000 infants d’entre 8 i 11 anys de la ciutat i tallers participatius amb 2.000 infants.
El diàleg ha estat presidit per la Comissionada d’Acció Social i presidenta del CMBS, Sònia Fuertes, Jose Antonio Ruiz membre de Fundesplai i la Pincat i representant del grup de treball d’igualtat d’oportunitats en la infància del CMBS; Ramiro Ortegón, president de la Plataforma PDA Bullying i representant de la Xarxa dels Drets de la Infància; i Elisenda Ortega, membre del grup motor de participació infantil de l’Ajuntament de Barcelona.
Què és l’Altaveu d’Infants de la Ciutat i què diu l’Agenda dels Infants
Els nens i nenes de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat han demanat més protecció a la infància davant les violències, més participació infantil i lluitar contra la pobresa infantil, assegurant que tots els nens i nenes de la ciutat tenen el que necessiten per a viure, per anar a l’escola i per a les seves aficions.
Així, algunes de les idees concretes que han traslladat són ajudar els nens i nenes que no tenen família o que la seva família no els pot cuidar bé, acabar amb la violència i el maltractament cap a la infància, que tots els infants tinguin ajuda psicològica si ho necessiten, si cal a través de l’escola, que l’Ajuntament pregunti als nens i nenes com volen que sigui la ciutat, els barris i els parcs, fer que l’habitatge sigui més barat perquè tots els infants tinguin una casa i ajudar a totes les persones que no en tenen; o ajudar les famílies que no tenen diners, per exemple, aconseguint-los feina o ajudant-les amb diners.
La resposta per part de les persones adultes
Jose Antonio Ruiz, com a representant del Grup de Treball d’Igualtat d’Oportunitats en la Infància del CMBS, ha explicat que l’Ajuntament està treballant en una estratègia de lluita contra la pobresa infantil i que podrà sumar la veu dels nens i nenes i les seves idees per acabar amb la pobresa.
Ramiro Ortegón, per la seva banda, ha posat en valor la feina feta per la Xarxa dels Drets de la Infància els darrers anys en pro de la defensa dels nens i nenes davant les violències, especialment el darrer any, amb la presentació d’un informe ombra al Comitè dels Drets de l’Infant per tal d’orientar les preguntes que aquest organisme internacional pugui fer a l’estat espanyol a l’hora d’avaluar el compliment dels drets de l’infant.
Des del grup motor de l’Ajuntament, format per a una 40 de professionals, ja fa més de 8 anys que treballen perquè la participació dels infants estigui present, tan en els serveis i programes municipals, com en els espais de governança de la ciutat. Per exemple en els pròxims dies tindran lloc les àgores d’infància per a seleccionar projectes per a la fase de votació dels pressupostos participatius en les quals la infància és la protagonista.
Més informació:
- Parlen els nens i nenes: cat/parlen-nens-nenes
- Agenda dels Infants: https://institutinfancia.cat/mediateca/agenda-dels-infants-2a-edicio/