Els primers pressupostos participatius de la ciutat han culminat amb deu dies de votació en què han participat gairebé 40.000 veïns i veïnes de la ciutat, ja sigui a través de la plataforma Decidim Barcelona o en algun dels punts de suport a la votació. Un total de 184 propostes ciutadanes van arribar a la fase final, i es destinaran 30 milions d’euros del pressupost municipal a impulsar 76 projectes a tots els districtes.
Les xifres de participació (39.433 vots) situen Barcelona per damunt de la primera edició de pressupostos participatius que es va celebrar a Madrid, l’any 2016, amb 32.800 vots, i molt a prop de París, que l’any 2014 va arribar a 40.745 vots. Ambdues ciutats tenen una població que supera amb escreix la de la capital del Principat. L’any 2014 el procés es va inaugurar a Nova York, que, amb una població cinc vegades més gran que la de Barcelona, va obtenir la participació de 51.000 persones.
Un total de 30 milions d’euros per a 76 projectes
Els projectes més votats a cada districte es faran realitat durant els propers anys, amb una inversió de 30 milions d’euros, que es destinarà als barris. En total, les 39.433 persones que hi han participat han emès 55.076 vots.
A les Corts, amb 2 milions d’euros de pressupost, han estat seleccionats vuit projectes:
- Iniciem carril bici per Travessera de les Corts
- Pacifiquem l’entorn de Vallespir amb Travessera!
- Fem créixer el verd a Les Corts
- Ampliem recursos per a entitats juvenils
- Recuperem per als vianants Europa-Anglesola-Numància
- Instal·lem un punt de trobada de bàsquet pel barri de Les Corts
- Millorem el parc de la Colònia Castells
- Renovem la Biblioteca Les Corts-Miquel Llongueras
Consulta totes les dades de les Corts.
Com ha estat la votació?
Cada persona participant ha pogut votar, del 10 al 20 de juny, els projectes de dos districtes diferents: el seu, on està empadronada, i un segon de la seva elecció. A cada districte s’ha pogut repartir la dotació pressupostària assignada entre tants projectes com es volgués fins a esgotar-la.
Un cop recollides totes les votacions, s’ha fet una llista dels projectes de cada districte segons el nombre de suports que han obtingut. D’aquesta llista s’han seleccionat els projectes amb més suports fins a esgotar la dotació pressupostària. Així, es pot donar el cas que un projecte que ocupa la tercera plaça a la llista no hagi estat seleccionat perquè sobrepassa el pressupost restant, de manera que es mira el següent projecte més votat que s’ajusti a l’import.
Projectes escolars, pacificació i més verd
La major part de les categories de projectes que van arribar a la fase de votació han aconseguit mantenir algun projecte final. Les categories amb més projectes són les relacionades amb equipaments educatius i entorns escolars, amb 14 projectes seleccionats, la pacificació o remodelació de carrers, amb 12, o els espais verds i horts urbans, amb 11 projectes.
Pel que fa als districtes amb més participació, Sants-Montjuïc i l’Eixample han aconseguit tenir 9.000 votants cadascun, seguits de Sant Martí, amb prop de 8.000 veïns i veïnes participants.
Un any i mig de participació ciutadana
La fase de votació dels pressupostos participatius ha culminat un procés que ha durat més d’un any. Si bé ara han votat els pressupostos prop de 40.000 veïns i veïnes, les fases de proposició, debat i priorització han implicat un total de 64.571 persones. A més, el web decidim.barcelona, des del qual s’ha pogut fer el seguiment i votació durant tots aquests mesos, ha acumulat 56.578 registres nous.
Trobareu tota la informació dels resultats dels pressupostos participatius al web decidim.barcelona.