Ja has votat? Fes-ho per ordinador, amb el mòbil… i al carrer!

14/06/2021 - 13:42

Pressupostos participatius. Aquests dies s’estan votant els projectes dels Pressupostos participatius de Barcelona. Et fem la crònica de com s'ajuda a la votació en els punts de suport mòbils als barris.

Aquests dies s’estan votant els projectes dels Pressupostos participatius de Barcelona. La votació online, o física per aquelles persones que ho necessitin, també compta amb punts d’informació mòbil per tota la ciutat.

Es mig matí de dijous a Barcelona. Fa caloreta i l’olor dels primers dies d’estiu. I és un dia important per a la ciutat: hem arribat a la fase de votació dels primers pressupostos participatius!

Des de diferents punts de la ciutat, repartits entre els 10 districtes de Barcelona, surten carros informatius, engalanats amb cartells que criden, amb una tipografia enorme blanca: “Vota”. Els carros, transportat per dues persones informadores, es posen en punts claus dels barris: places, mercats, escoles…

Implicades a més d’un districte

L’Andrea és una de les persones que tira del carro. És jove, activa, amable i aquests dies voltarà per tota l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi per informar, a tothom qui la vulgui escoltar, sobre què són els Pressupostos participatius, quins projectes es poden votar i com funciona la votació. 

Situada a la seu del Districte de l’Eixample, està animada i parla contenta: “La gent està molt receptiva. Aquest matí ja he explicat els Pressupostos a molta gent gran que m’han assegurat que després, amb la calma, s’ho miraran a casa” . Al carro, l’Andrea hi du un dossier plastificat on s’exposen tots els projectes del districte de l’Eixample que es poden votar.

L’Andrea parla amb la Verónica: és una veïna de 45 anys a la que els Pressupostos participatius li semblen una bona idea: “Barcelona és una ciutat molt xula, però necessitem més carrils bici, espais verds, entorns escolars pacificats”. Ella viu a l’Eixample però també votarà en un altre districte, perquè assegura, “hi ha altres districtes que necessiten més canvis que el meu”.

Darrera de la Seu del Districte una altra informadora ajuda a votar a l’Eva, de 49 anys, monitora de lleure d’una de les escoles de la zona, que també vol diversificar els seus vots: “Votaré projectes de l’Eixample així com 3 o 4 projectes del meu districte, Sant Martí. M’interessen especialment els projectes per a fer una ciutat més verda”.

Els Pressupostos participatius, una oportunitat

“Moltes persones veuen els Pressupostos com una oportunitat”. Ens ho explica en Daniel, informador a la Plaça de Joaquim Folguera, al barri de Sant Gervasi – la Bonanova. Acompanyat d’una altra persona informadora, expliquen com la seva tasca està resultant senzilla: “A la Plaça fa dies que hi és un tòtem d’un dels projectes que es pot votar, el que ens ha facilitat molt la feina. Hem vist molt interès, especialment amb els projectes de proximitat. Fins hi tot algunes persones han fet la votació directament pel mòbil mentre hi parlàvem”.

Els dos informadors, com totes les altres persones de suport dels Pressupostos participatius a peu de carrer han rebut una formació per gestionar l’eina del Decidim.barcelona, la plataforma amb la qual s’està duent la votació.

A més, a partir del 14 de juny, aquest suport presencial a la votació també es podrà trobar a les 19 exposicions que expliquen els projectes que es poden votar fins al dia 20 de juny.