Les iniciatives ciutadanes, idees que poden esdevenir realitat

14/12/2020 - 19:03

Participació. A través de la recollida de signatures de suport, veïns i veïnes van recuperar el nom popular d’un carrer i van reivindicar la memòria històrica del barri.

Coincidint amb les obres de reurbanització de l'antiga avinguda del Príncep d’Astúries que separa els districtes de Gràcia i Sarrià - Sant Gervasi, el 2018 una plataforma veïnal va impulsar una iniciativa ciutadana perquè l'avinguda recuperés el nom popular que tenia, Riera de Cassoles, i que va perdre l'any 1939 amb l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

“Es tractava d’una reivindicació de fa anys del veïnat que havia quedat aturada, tot i que hi havia molta documentació i estudis històrics del tema”, explica Francesc Rosell, promotor de la iniciativa ciutadana a través de la Plataforma Riera de Cassoles.

“Aleshores”, continua Rosell, “un grup de persones que vam viure juntes el referèndum de l’1 d’octubre a l’Escola Oficial d’Idiomes que hi ha a l’avinguda, vam decidir recuperar la demanda per canviar el nom del carrer de manera permanent”.

“Vam anar a assessorar-nos a la seu del Districte de Gràcia i ens van aconsellar que féssim una iniciativa ciutadana”, assegura.

 

Suport econòmic i tècnic per a les iniciatives ciutadanes

En aquell moment, tal com determina el Reglament de participació ciutadana, l’Ajuntament va proporcionar recursos i suport tècnic a la iniciativa a través de la Direcció de Serveis de Democràcia Activa.

“Vam acompanyar la plataforma per veure quines eren les seves necessitats i vam posar a la seva disposició una pàgina al Decidim.barcelona on podien difondre la iniciativa i penjar materials”, explica Eva Albaladejo, tècnica referent de Democràcia Activa als districtes de les Corts i Sarrià – Sant Gervasi.

“A més, es va facilitar la tramitació de permisos per ocupar l’espai públic durant la recollida de signatures”, detalla Albaladejo. “També se’ls va facilitar taules i carpes quan ho necessitaven, a més del suport econòmic, a través de subvenció, d’un euro per signatura recollida i validada un cop assolit el llindar de signatures necessàries”.

 

De Príncep d’Astúries a Riera de Cassoles: una iniciativa d’èxit

En els dos mesos de termini que marca el reglament, es van recollir 5.356 signatures, i gairebé van quadruplicar el nombre exigit per tirar endavant la iniciativa.

“Vam establir punts de recollida fixos gràcies a la col·laboració d’entitats i botigues de Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi”, explica Francesc Rosell, “i vam aprofitar dates assenyalades com Sant Jordi, que ens van ajudar molt a arribar a la gent”.

Rosell també destaca la difusió que es va aconseguir gràcies a la plataforma digital de participació ciutadana decidim.barcelona, ja que “és una eina que permet donar publicitat i visibilitat a la iniciativa”.

Un cop aconseguides les signatures, la plataforma va portar a votació el canvi de nom de l’avinguda incorporant un punt a l’ordre del dia dels plenaris dels districtes de Gràcia i Sarrià – Sant Gervasi. En tots dos casos, la iniciativa es va aprovar i va passar a la Comissió del Nomenclàtor de la ciutat. Finalment, el març del 2019 es va fer efectiu el canvi de nom de l’avinguda.

Francesc Rosell valora molt positivament el procés de la iniciativa que va durar un any i mig, tot i que reconeixen que cal dedicar-hi hores. “És una excel·lent notícia que hi hagi mecanismes de participació pels quals la ciutadania pugui tirar endavant transformacions a la ciutat, però de vegades és un camí esgotador”, reconeix el promotor, que igualment creu que “ha valgut la pena perquè finalment hem aconseguit el canvi de nom”.

 

Vols engegar, promoure una iniciativa ciutadana o saber-ne més?

T’agradaria impulsar una iniciativa? Al decidim.barcelona t’expliquem com fer-ho pas a pas i també com pots consultar les iniciatives obertes, seguir-les o recuperar les ja tancades.

La iniciativa ciutadana és el mitjà que té la ciutadania per promoure, a través de la recollida de signatures, una actuació municipal. Permet: incloure un punt a l’ordre del dia en la sessió plenària de la ciutat o d’un districte; dur a terme un procés participatiu; demanar la constitució d’un nou òrgan de participació; iniciar l’aprovació o la modificació d’una norma municipal; sol·licitar la celebració d’una consulta concreta, o convocar un consell de barri o una audiència pública.

El procés bàsic consta de la presentació de la sol·licitud i la documentació de la iniciativa, l’acompliment dels requisits i la recollida de signatures durant quatre mesos.