S’aprova inicialment el nou Reglament de participació ciutadana

24/01/2022 - 16:57

Reglament de participació ciutadana. La Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció l’ha aprovat inicialment amb els vots dels grups del Govern municipal, ERC i J×Cat i l’abstenció de la resta de grups.

La norma incorpora novetats com els pressupostos participatius i les assemblees deliberatives i regula la participació telemàtica, una necessitat que la pandèmia de la covid-19 ha fet indispensable.

El nou text resol els problemes de forma del reglament anterior, aprovat el 2017 i suspès en instàncies judicials, i incorpora novetats i necessitats que han aparegut des d’aleshores.

El nou reglament: quan s’aprovarà definitivament?

La norma, que es podrà aprovar definitivament al Ple del Consell Municipal del mes de març, després del període d’exposició pública, s’ha treballat llargament amb els grups municipals. procés participatiu que podeu consultar al Decidim Barcelona.

El nou reglament recupera en bona part el text del reglament del 2017, que es va aprovar després d’un procés participatiu que va durar un any i mig, i això ha permès mantenir el consens tant polític com ciutadà aconseguit aleshores.

Debats, democràcia i participació inclusiva

El nou reglament recupera, doncs, els mecanismes per dotar la ciutadania d’un nou model de participació basat en l’establiment i regulació de diferents canals de participació, que combina mecanismes de debat representatiu amb d’altres de democràcia directa i facilita una participació diversa i inclusiva de la ciutadania. 

Alhora, el reglament de participació ciutadana inclou mesures que han sorgit des de l’aprovació del text anterior, com són els pressupostos participatius o les assemblees deliberatives formades per ciutadans i ciutadanes escollits per sorteig. Fòrum Jove BCN.

Alhora, el nou reglament adapta les disposicions a les sentències judicials que van suspendre el reglament anterior. D’aquesta manera, el nombre de signatures necessari per impulsar consultes ciutadanes s’adapta al que marca la llei catalana de consultes no referendàries, que es xifra en 88.709 signatures per a consultes a escala de ciutat, i entre 4.500 i 12.900 per a consultes a escala de districte, segons la població de cada territori.