Seran dues sessions el 29 de juny i el 6 de juliol que seguiran la mateixa estructura i continguts, però una serà en format presencial i l'altre telemàtica.
La Zona de Baixes Emissions va entrar en vigor l’1 de gener de 2020 i segueix vigent malgrat la sentencia 968/2022 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de 21 de març de 2022 ja que no és una sentencia ferma.
Arrel del recurs presentat per aquesta sentència, tant l’Ajuntament com la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona mantenen el compromís d’accelerar el desplegament de la ZBE per reduir la contaminació a les ciutats i defensar-la davant l’emergència climàtica. Alhora, la ciutat ha d’assegurar-se continuar tenint activa una ZBE, tal i com així ho estableix la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.
Actualitzar l’ordenança municipal
Per això, es treballa per posar al dia l’ordenança municipal de la ZBE en un nou procés participatiu amb entitats, diversos agents i la ciutadania. Seran dues sessions de participació que tenen per objectiu assegurar la implantació de la ZBE i millorar-la si fos necessari.
També s’informarà sobre les polítiques de reducció de la contaminació, es farà balanç de l’aplicació de la ZBE fins al moment, es recolliran propostes i es plantejarà repensar alguns elements del text normatiu i la seva aplicabilitat.
Una vegada dut a terme aquest debat participatiu, s’iniciarà el procés per aprovar la nova ordenança actualitzada.
Seran dues sessions que seguiran la mateixa estructura i continguts, però una serà en format presencial i l’altre telemàtica. Concretament:
– Sessió presencial oberta a tota la ciutadania.
29 de juny de 18 a 20.00 hores. Espai Jove la Fontana. Carrer Gran de Gràcia, 190, 08012 Barcelona (sala Teresa Claramunt)
– Sessió virtual oberta a tota la ciutadania.
6 de juliol de 2022 de 18 a 20.00 hores.
Es pot seguir a través del següent enllaç: https://meet.google.com/wsv-gcfg-dtx
Enquesta ciutadana:
A més de les sessions de participació previstes, tothom que ho vulgui pot aportar les seves propostes a la modificació de l’ordenança a través d’aquesta enquesta. Es pot respondre fins al 22 de juliol.
La implementació de la ZBE
La ZBE engloba cinc municipis metropolitans (Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i part dels municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) i ha estat el model de referència per a la implantació de la ZBE a la resta d’Espanya. El desplegament d’aquesta mesura ha permès reduir més de sis-cents mil desplaçaments de vehicles molt contaminants.
Segons l’OMS, la contaminació de l’aire és el principal risc ambiental de les grans ciutats, ja que augmenta la mortalitat prematura i escurça l’esperança de vida, i afecta especialment infants, gent gran, dones embarassades i persones amb problemes de salut. La millora de la qualitat de l’aire, arran dels canvis realitzats a la ciutat, ha permès reduir al voltant de 125 morts anuals(el 0,8% del total de morts) respecte als valors del 2017, el 5% dels nous casos d’asma infantil (110 casos anuals) i l’1% dels nous casos de càncer de pulmó (15 casos anuals).