Aquesta és una de les actuacions escollides pel veïnat de Sant Andreu en els primers Pressupostos Participatius.
L’Ajuntament de Barcelona ha començat aquesta setmana les obres de reurbanització de la vorera lateral de l’avinguda Meridiana davant del CAP de Sant Andreu, una intervenció sorgida a proposta del personal sanitari del centre en el marc dels Pressupostos Participatius, un procés de participació a partir del qual el veïnat podia presentar, definir, prioritzar, votar i escollir, projectes d’inversió a cada districte.
El procés disposava de 30 milions d’euros del pressupost municipal perquè els veïns i les veïnes decidissin en quins projectes volen invertir-los. En el cas d’aquesta reurbanització s’augmentarà l’espai disponible i es milloraran les condicions d’accessibilitat i funcionalitat de l’espai. Aquesta setmana han visitat les obres el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, i el conseller tècnic del districte, Gerard Sentís.
Amb un pressupost de 175.000 euros, l’obra s’ha estructurat per un termini d’un mes i mig, garantint l’accés al CAP durant tota l’execució de l’obra. En l’àmbit viari, gràcies a l’amplada disponible es podrà mantenir la circulació en tot moment. L’actuació d’asfaltatge es realitzarà en un únic dia, minimitzant així les afectacions viàries associades, i a més no existeixen afectacions a guals particulars. Els elements urbans nous a col·locar seran mínims: dues noves cadires, una nova marquesina de bus i dues papereres.
El lateral en el qual s’intervé disposa d’un únic carril de circulació en sentit Besòs i davant del CAP hi ha actualment un espai per a ambulàncies i una parada de l’autobús amb una plataforma de formigó per facilitar l’accés al bus. Dins del carril de serveis també hi ha dues places d’estacionament per a persones amb mobilitat reduïda, una parada de taxis i un espai destinat a terrassa de bar. En el lateral de l’avinguda Meridiana, la calçada és de paviment asfàltic, amb un bon estat de conservació, i les voreres, entre 2 i 3,5 metres d’ample, són de paviment de panot en un estat de conservació acceptable.
Després de la intervenció, la nova vorera disposarà d’un ample entre 4,10 i 4,35 metres aproximadament. Lla zona reservada per a ambulàncies, seguint la sol·licitud fixada pel CAP, quedarà per darrere de la zona ampliada, a tocar de l’accés sud del CAP (accés a peu pla). Des d’aquest punt fins al pas de vianants existent, es mantindrà l’espai ample de vorera per millorar-ne clarament la mobilitat, s’eliminarà la plataforma de bus de formigó preexistent i es col·locarà la terrassa del bar sobre la vorera.
Les dues places de mobilitat reduïda es desplaçaran just passat el pas de vianants existent, una a cada costat de la calçada. Les places destinades a taxis s’hauran de desplaçar al carril de servei contrari, el més a prop possible del pas de vianants.
Els projectes dels Pressupostos Participatius a Sant Andreu
El maig del 2021 prop de 40.000 veïns i veïnes de Barcelona van decidir, amb els seus vots, destinar 30 milions d’euros del pressupost municipal a impulsar 76 projectes d’inversió a tots els districtes.
A Sant Andreu un total de 4.416 persones van participar en les votacions dels pressupostos participatius per repartir els 3 milions d’euros assignats a aquest districte. Es van escollir 9 projectes, tres dels quals ja han finalitzat: el pati inclusiu de l’escola El Sagrer, la reforma de la seu T’acompanyem i la renovació del paviment del passeig de Fabra i Puig. La resta de projectes s’executaran al llarg del 2023.
A la plataforma digital de participació ciutadana https://www.decidim.barcelona s’hi pot consultar l’estat actualitzat de totes les propostes, tant del conjunt de la ciutat com dels districtes.