Eines i recursos de l'Assessoria acadèmica

Has de decidir els teus futurs estudis o a què et dedicaràs professionalment? Això t’angoixa o et genera inquietud i moltes preguntes? Tranquil·litat, pas a pas!

Com a jove i entre d’altres serveis gratuïts, disposes de tot un equip especialitzat en orientació acadèmica.

De manera propera, t’explicarà les teves opcions d'estudis, com funcionen les proves d'accés, com fer processos de preinscripció i matrícula, d’homologació o sol·licitud beques per a estudiants, d’acreditació de competències professionals...

No ho dubtis i troba l’orientació acadèmica que necessites a:

A banda d’oferir-te atenció experta, per tal de facilitar-te una informació útil i entenedora, l’Assessoria acadèmica:

 

Publica materials que t’ajuden a orientar el teu camí acadèmic

“Què vull fer? Guia d’estudis postobligatoris 2022-2023”

Tens diverses vies per arribar als teus objectius formatius i professionals… i totes es connecten!

  • Consulta-les en la 4a edició d’aquesta guia, elaborada amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona.

Vídeo-tutorials “I ara què?” sobre itineraris acadèmics

Els continguts de la guia “Què vull fer?” es divideixen en diferents apartats, segons el moment formatiu en el que et trobes. Amb el mateix criteri, aquests clips et mostren quins estudis pots fer i/o quines sortides laborals se’t presenten.

“Qui soc i què m’agrada”, clips infogràfics sobre autoconeixement i presa de decisions

Et toca triar els teus estudis (i/o de què treballaràs), i no saps què vols fer? Per decidir-te, abans de res, et serà molt útil fer un seguit de reflexions personals i processos.

 

T’apropa a professionals amb qui parlar sobre sortides laborals

Mentories Enllaça, amb professionals

Ets estudiant? T’agradaria parlar, informalment i de tu a tu, amb professionals del sector on vols treballar?

Visites Explora, a empreses i entitats

Englobades en la campanya In-forma’t, l’Assessoria acadèmica organitza visites grupals en què pots descobrir, de la mà de professionals, tot el què vols saber sobre la seva feina: estudis requerits, competències més ben valorades, l’estat del seu sector i com trobar-hi ofertes, en què consisteix el seu dia a dia, quines són les seves condicions laborals...

Per exemple, al 2021, es va visitar l'Acadèmia Casanova, Bombers de Barcelona, ​​el Col·legi de Metges de Barcelona i l'Hospital Clínic, l’Escola d’aprenents SEAT, l'Hotel Alimara i el CETT, Serveis socials, TV3 i entitats d'economia digital (Mobile World Capital Barcelona i 22@Network BCN).

  • Degut a la situació sanitària i excepcionalment, les visites Explora 2021 es van dur a terme en format virtual. Les pots recuperar en vídeo aquí.

Converses sobre oficis

L’Assessoria acadèmica et comparteix 26 converses virtuals entorn oficis ben variats. Les protagonitzen persones molt mediàtiques i reconegudes al nostre país, com són Lluís Bassat, Lídia Pujol, Gervasio Deferr, Lluís Llongueras, Laia Ortiz, Christian Escribà, Carme Ruscalleda, Carlos Zanón, Arcadi Oliveres, Carme Pinós…

 

Organitza activitats amb docents i especialistes en orientació acadèmica

L’Assessoria acadèmica duu a terme activitats grupals i gratuïtes, en què et fa arribar la informació que busques sobre temes acadèmics.

La majoria de les sessions tenen lloc als Punts infoJOVE de Barcelona i a d'altres equipaments juvenils, amb inscripció prèvia.

Cal destacar, en aquest punt, la tasca que realitza l’Assessoria:

  • Liderant l’organització de l’In-forma’t, una àmplia campanya d'activitats que et permet descobrir com arribar al teu objectiu acadèmic i professional.
  • Participant en grans esdeveniments com el Saló de l’Ocupació, on atén als i les joves, juntament amb altres serveis municipals.

 

Reforça la seva atenció quan més ho necessites

En el marc del Pla de foment de l'ocupació juvenil 2020-2023, l’Assessoria acadèmica s’erigeix com un dels principals impulsors dels dispositius i programes:

Programa Decideix, d’acompanyament a la presa de decisions acadèmiques

Estàs a punt d’acabar l’ESO? Has de triar què estudiaràs el curs vinent i no ho tens clar? Gràcies al Decideix, i en només 5 sessions dinàmiques i participatives, professionals en orientació acadèmica t’ajuden a sortir de dubtes i planificar els teus futurs estudis! Les sessions es duen a terme en grups reduïts.

  • Informa-te’n en detall aquí.

Suport a tràmits administratius de temes acadèmics

En mesos assenyalats, l’Assessoria acadèmica redobla esforços per orientar-te en la realització dels següents tràmits: la sol·licitud de beques a l’estudi (segons data d'obertura de convocatòries), la inscripció per accedir a cicles formatius (març) i la preinscripció a estudis postobligatoris (maig-juny).

A més, l’Assessoria ofereix orientació i suport específic per estudiants que voleu fer la preinscripció a les PAU - Proves d’Accés a la Universitat (maig) i per a joves que voleu acreditar habilitats professionals adquirides a través de la vostra experiència laboral o de cursos no formals (tot l'any).

  • Per a orientació o més informació sobre aquests tràmits concrets, contacta amb el CAAJ.

El Pla B

Si les conseqüències econòmiques i socials de la covid-19 han afectat els teus projectes. Si t’has quedat sense plaça d’estudis, idees i motivació… Si vols tornar a estudiar. Si no saps cap a on “tirar” i et perds en un mar de dubtes…

Gràcies al Pla B, obriràs els ulls a totes les alternatives i oportunitats que se’t presenten!

 

Et comparteix bons consells i recursos a Facebook i directament al teu correu

No et vols perdre cap de les novetats que t’interessen com a estudiant o sobre el servei de l'Assessoria acadèmica?

  • Suma’t al Facebook In-forma’t, un espai actualitzat per l’equip d’assessores, on trobaràs informació i recursos que de ben segur et resultaran profitosos.