Nova ampliació de les mesures Covid-19 pel manteniment de l'habitatge

03/12/2021 - 15:40

Habitatge. Es fixen nous terminis de les mesures pel manteniment l'habitatge i els subministraments de la llar i pal·liar els efectes de la covid-19 entre les persones més vulnerables.

 

Nova ampliació de la pròrroga d’algunes de les mesures per ajudar a mantenir l’habitatge i així minimitzar les situacions de vulnerabilitat ocasionades per la covid-19. L’aplicació d’aquestes mesures responen al Reial Decret Llei 21/201 del 26 d’octubre, pel qual es prorroguen les mesures de protecció social per a fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica.

En aquest sentit, és interessant saber que:

1. S’ha ampliat la possibilitat de demanar una pròrroga extraordinària de fins a 6 mesos en tots el contractes de lloguer habitual que finalitzen abans del 28 de febrer de l’any 2022 inclòs. 

  • No serà possible beneficiar-se d’aquesta pròrroga si la persona propietària ha comunicat que necessita el pis per a ella mateixa, per a un familiar o el seu cònjuge (en cas de separació).
  • Durant la pròrroga extraordinària, l’arrendador/a continuarà aplicant les mateixes condicions contractuals vigents.

2. Les persones afectades per procediments de desnonaments derivats de contractes de lloguer, que encara no tinguin data de llançament, podran demanar al jutjat la suspensió extraordinària de l’acte de llançament i que sigui aquest mateix qui ho notifiqui a Serveis Socials.

Es podrà realitzar aquest tràmit sempre que demostrin:

  • Una situació de vulnerabilitat econòmica a conseqüència de la covid-19
  • Dificultats per  trobar un habitatge alternatiu 

També podran demanar aquesta suspensió les persones afectades per desnonaments i llançaments en procediments d’ocupació d’immobles de persones jurídiques o persones propietàries de més de déu immobles per la via civil i penal, sempre que demostrin:

  • Una situació de vulnerabilitat econòmica a conseqüència de la covid-19.
  • Que la persona que habita l’immoble sense títol, sigui una persona dependent de conformitat amb la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l’autonomia personal i atenció a la situació de dependència, o tingui a càrrec seu un menor o una persona en situació de dependència.

La suspensió tindrà efectes vigents fins que els Serveis socials adoptin les mesures oportunes i, en tot cas, 28 de febrer de 2022.

3. Subministraments 

En matèria de subministraments, la nova normativa estableix les següents mesures:

  • Prohibició de suspensió d’energia elèctrica, gas natural i aigua fins al 28 de febrer de l’any 2022 a tots els consumidors amb la condició de consumidor vulnerable, vulnerable sever o amb risc d’exclusió social segons RD 897/2017, de 6 d’octubre.
  • La condició de consumidor vulnerable i en conseqüència el dret a percebre el bo social, no s’extingirà fins a la data de 28 de febrer de 2022.

Si teniu algun dubte sobre com beneficiar-vos de les diferents mesures esmentades o preguntes relacionades amb l’habitatge, demaneu cita prèvia amb l’Assessoria d’Habitatge compartit per a joves a través de qualsevol punt infoJOVE de la ciutat.