03/05/2022 - 11:41
Habitatge. El "Saps què" d'aquest mes està dedicat a la anul·lació de la llei de Contenció de Rendes a Catalunya.
El passat mes de març, el Tribunal Constitucional anul·lava parcialment la Llei 11/20 de contenció de rendes que limitava les rendes que es podien fixar als contractes d’arrendament d’habitatge habitual, des del passat 22 de setembre de l’any 2020.
Recordem, que de conformitat amb aquesta norma, l’arrendador d’un habitatge en una zona reconeguda com de “mercat tens”, no podia fixar al contracte un preu de renda superior al fixat per l’índex de Referència del Preu del lloguer, i, si l’habitatge havia estat llogat amb anterioritat, havia de respectar el preu de lloguer anterior, si aquest es trobava per sota de l’índex de referència del preu del lloguer.
Ara, a partir de la data 9 d’abril de 2022, l’endemà de la publicació d’aquesta sentència al BOE, la llei no s’aplica, i els preus de renda dels contractes de lloguer habitual tornen a ser fitxats lliuraments per voluntat de les parts.
I què passa amb els contractes ja signats i que tenen la renda limitada en virtut de la llei anul·lada?
Aquests contractes continuaran amb la renda limitada, ja que la sentència no afecta els contractes ja signats perquè aniria contra el principi de seguretat jurídica i la necessitat de donar estabilitat als contractes ja signats.
La Sentència tindrà només efectes “pro futur” i afectarà només els contractes que se signin a partir del dia 9 d’abril de 2022.
Malgrat ja no hi ha obligació de limitar la renda per part de la persona arrendadora, aquesta sí que continua amb l’obligació d’informar de l’índex de Referència del Preu del lloguer de l’habitatge en publicar l’oferta de l’habitatge i fer constar la dada en el contracte de lloguer.
Si tens dubtes sobre la renda del teu lloguer, sobre altres aspectes del teu contracte, o sobre habitatge en general, contacta amb l’Assessoria d’Habitatge Compartit en qualsevol punt infoJOVE de la ciutat.