03/05/2022 - 12:02
Habitatge. La consulta destacada del mes d'abril ha estat sobre lloguer d'habitacions.
L’arrendament d’habitació no es regula per la Llei d’Arrendaments Urbans com quan lloguem un pis, sinó que es regula pel Codi Civil, el qual no estableix temps mínim de durada obligatori d’un arrendament.
Així que, si vius de lloguer en una habitació sense contracte i et volen fer fora, es podria entendre que l’acord es renova de mes en mes (Tàcita reconducció, art. 1566 CC).
Això significa que la persona que et lloga l’habitació ha d’avisar-te perquè marxis durant els 15 dies següents a la finalització del dia en què compleixes cada mes d’estada.
L’arrendament d’habitació sol comportar situacions complicades amb molts conflictes, per això, des de l’Assessoria d’Habitatge compartit, sempre recomanem que, abans d’entrar en una habitació, se signi un contracte que reguli qualsevol conflicte futur.
Resultarà bàsic que regulem aspectes, com:
- Quina és l’habitació que lloguem.
- Els espais comuns a què podrem accedir.
- La durada.
- El temps de preavís per marxar i si hi ha possibilitat de pròrroga.
- La renda i la fiança.
- Com es pagaran les despeses compartides.
A banda d’aquest aspectes més legals, també és convenient signar unes normes de convivència en relació a aspectes com l’ordre i la neteja d’espais comuns, i entrades de familiars i amics.
Si tens dubtes com aquest en relació a l’habitatge pots contactar amb l’Assessoria d’Habitatge Compartit a través de qualsevol Punt infoJOVE de la ciutat.