Què ès i en què consisteix el cohabitatge?

06/09/2022 - 13:26

Habitatge. A l'apartat de l'Assessoria d'Habitatge respon, ens pregunten què és i en què consisteix el cohabitatge.

El cohabitatge o cohousing és un model d’habitatge col·laboratiu que fomenta la vida en col·lectivitat, construint pisos amb grans espais comuns, per facilitar habitatges més assequibles i sostenibles. Això s’aconsegueix, per exemple, compartint la cuina, l’espai de rentat de roba, o el menjador. Els habitatges en cohabitatge es caracteritzen per combinar espais privats amb grans espais comuns on tothom hi fa vida en comú.

Aquest nou model d’accés a l’habitatge és, en realitat, un model d’autogestió, on tot el col·lectiu forma part del procés d’ideació i creació de l’habitatge, sempre basant-se en criteris de sostenibilitat.

Cooperatives en cessió d’ús

El cohabitatge s’articula a Barcelona a través de les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús. Per poder accedir a aquest tipus d’habitatge hauràs de ser soci/a d’una d’aquestes cooperatives. Les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús funciona de la següent manera; la cooperativa serà la propietària de l’edifici i cedirà espais privats a cada unitat de convivència, això garanteix que no s’especuli amb els habitatges, els quals no es podran vendre.

Aquest model permet a les unitats de convivència gaudir de l’habitatge com si estiguessin de lloguer (cessió d’espai), però de manera indefinida (si la cooperativa és propietària del sol) o bé, durant un termini d’entre 50 i 100 anys (si el sòl ha estat cedit per una tercera persona, que pot ser una persona privada o l’administració).

En la cessió d’ús, cada unitat de convivència haurà d’abonar una quantitat inicial per entrar a la cooperativa, que cobrirà les despeses inicials i servirà per iniciar la construcció dels habitatges.  Posteriorment, pagaran un lloguer anomenat “tou”, que servirà per amortitzar quotes de finançament i mantenir la cooperativa. Les unitats de convivència poden deixar quan vulguin dels habitatges recuperant la quantitat inicial invertida.

Actualment, l’Ajuntament de Barcelona cedeix sòl públic a les cooperatives en cessió d’ús (a través de convenis), per la construcció de cohabitatge i així augmentar el parc públic d’habitatge disponible.

Si et planteges viure en cohabitatge, el primer pas és buscar una cooperativa i apuntar-te a la llista d’un dels seus projectes. En el cas que formis part d’un grup de persones interessades a conviure plegades, podeu constituir una cooperativa d’habitatge en cessió d’ús i crear el vostre propi projecte.

Si tens dubtes de com accedir-hi i quines són aquestes cooperatives,  pots demanar cita prèvia amb l’Assessoria d’Habitatge compartit per a joves contactant amb qualsevol Punt infoJOVE de la ciutat.