El Centre LGTBI dedica la tardor a reflexionar sobre els límits del gènere

05/10/2020 - 19:09

L'acte central és l'exposició “Un sol moment. Relats sobre la identitat de gènere”, que es podrà visitar fins al 31 de desembre tant en format presencial com virtual.

L'eix central és l’exposició “Un sol moment. Relats sobre la identitat de gènere”, que es podrà visitar fins al 31 de desembre.

Tota una tardor per debatre, qüestionar i reflexionar sobre la construcció de la identitat de gènere. El Centre LGTBI reprèn la programació cultural amb un nou cicle d’activitats.

L’eix central és l’exposició “Un sol moment. Relats sobre la identitat de gènere”, que es podrà visitar fins al 31 de desembre. Es tracta d’un projecte comissariat per l’Associació Cultural Berdache amb el qual el fotògraf Álvaro García ha volgut aproximar-se a la realitat de dinou persones que qüestionen, desconstrueixen i donen respostes sobre la seva identitat de gènere a través de disciplines tan diferents com la música, la performance, la moda, la o interpretació.

El procés d’investigació fotogràfica de García és la base sobre la qual el Centre LGTBI ha configurat un projecte multimèdia accessible des del web del Centre LGTBI. En aquest entorn virtual, les instantànies conviuen amb escrits i relats de les protagonistes, reflexions que deixen entreveure experiències de migració, activisme, processos d’autoacceptació, de construcció de vincles, etc.

“Un sol moment” es completa, tant al web com a l’espai expositiu del centre, amb deu perfils documentals produïts pel realitzador audiovisual Aldemar Matias. La càmera de Matias ens trasllada a deu atmosferes de seguretat i confiança que ens permeten aprofundir en les realitats personals de les protagonistes del projecte. Els seus pensaments giren al voltant de qüestions com la diàspora, la ciutat com a espai segur, la construcció de la identitat de gènere en l’adolescència, les relacions afectives i la precarietat, per citar-ne alguns exemples.

Fotografies, textos i vídeos constitueixen un petit retrat generacional d’un grup de persones que, tot i tenir orígens i referents diversos, tenen un tret en comú: la ciutat de Barcelona com a espai des del qual desafien les fronteres del sistema sexe-gènere.

Tres mesos d’activitats al voltant de la identitat de gènere

La programació arrencarà el dimarts 13 d’octubre, a les 18.30 h. Héctor Acuña / Frau Diamanda, traductorx, artista audiovisual, drag performer i escriptorx, dinamitzarà una conversa entre Álvaro García i Aldemar Matias per conèixer com va sorgir el projecte “Un sol moment” i el seu recorregut futur.

En l’àmbit literari destaca la presentació de No estamos tan bien: Nacer, crecer y vivir fuera de la norma en España, el primer llibre del periodista i activista Rubén Serrano (20 d’octubre, 18.30 h). El centre també acollirà la presentació de Teatre trans i altres textos no normatius, del dramaturg Marc Rosich, un volum que aplega quatre de les seves obres protagonitzades per cossos i identitats de gènere que defugen la normativitat (6 de novembre, 18.30 h).

La relació del gènere amb la moda, el món digital i les sèries de televisió centrarà les xerrades previstes. La primera tindrà lloc el dimecres 11 de novembre, a les 18.30 h. Marc Giró, comunicador i ex-editor de moda a la revista Marie Claire, conversarà amb Sílvia Rosés, experta en història de la moda. Junts repassaran com han evolucionat les fronteres de la moda masculina i femenina al llarg dels anys.

Posteriorment (2 de desembre, 18.30 h), Marta Roqueta-Fernàndez, especialista en gènere i cultura de masses, reflexionarà sobre com el món digital és, actualment, un espai de configuració de les identitats de gènere i la sexualitat de les generacions més joves.

La darrera conferència (16 de desembre, 18.30 h) serà a càrrec de Rafael Ventura, doctor en Comunicació per la UPF. La seva expertesa en l’àmbit dels LGBT / Queer Media Studies ens ajudarà a explorar la construcció de les identitats de gènere i sexuals als mitjans.

La programació s’acabarà el dijous 17 de desembre, a les 18.30 h, amb Víctor Fernández Clares. El periodista dialogarà amb dues de les persones que han participat en l’exposició “Un sol moment”, Ken Pollet i Genderhacker.