18/11/2021 - 13:22
La lluita per una vida lliure de violències masclistes és cada dia.
Cada any, amb motiu d'aquest dia senyalat, la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i la Delegación del Gobierno a Catalunya, consensuem un manifest per a commemorar i visibilitzar aquesta data i tot el que representa.
El manifest d’aquest any reclama la lluita diària per una vida lliure de violències masclistes i posa l’èmfasi en les formes de violència que incorpora la Llei 17/2020, del 22 de desembre, que modifica i amplia la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista:
- La violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius,
- La violència de segon ordre, exercida contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista.
- La violència vicària.
- La violència digital.
L’esmentada modificació de la Llei també reconeix diversos àmbits en què es produeix la violència masclista: la violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública de les dones i la violència en l’àmbit institucional.
Finalment, el manifest destaca l’impacte i la indignació que produeixen les violències sexuals: “Des d’aquí, avui, 25 de novembre, volem reiterar tot el nostre suport i la nostra empatia a les supervivents i el seu entorn. No podem continuar consentint que les dones visquin amb por, amb la llibertat coartada per l’amenaça d’unes agressions sexuals que ja haurien d’estar desterrades d’una societat democràtica i lliure. Les violències sexuals atempten contra el principi de llibertat individual”.
El dia 25 de novembre a les 11.55 h, a la Plaça de Sant Jaume, es durà a terme l’Acte institucional de commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. L’acte començarà amb un minut de silenci en record a les dones assassinades per violència masclista, seguidament es procedirà a la lectura del manifest a càrrec de l’advocada i activista Laia Serra, i es posarà fi a l’acte amb l’espectacle teatre-musical de La Cicatriz.
Una data per reivindicar i per recordar
El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra la Violència de Gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l’any 1981.
En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.
Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc.
Adela (‘Dedé’) Mirabal va ser l’única germana que va sobreviure i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.