11/11/2021 - 17:44
Salut. Forma part del desè pla de drogues i addiccions de la ciutat.
És una de les mesures que es preveu en el Pla d’acció sobre drogues i addiccions de Barcelona 2021-2024, fruit d’un treball entre institucions, entitats, professionals i persones usuàries i liderat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). L’objectiu és afavorir entorns saludables, lluitar contra l’estigma, eliminar la desigualtat de gènere i incloure-hi la perspectiva LGTBI per tal d’impulsar polítiques efectives vinculades als problemes relacionats amb les drogues per prevenir-ne i reduir-ne el consum.
Hi ha un reconeixement internacional del trastorn per joc d’apostes i dels danys associats com un problema de salut pública emergent, que poden ser de caràcter econòmic, social o de salut física i mental i que no només els pateix la persona que juga, sinó que afecten la família i la societat en general.
Segons l’Enquesta de factors de risc a l’escola secundària 2021, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’edat d’inici en el joc d’apostes són els 14 anys. Un 7,9% de l’alumnat de segon i quart d’ESO, segon de batxillerat i de cicles formatius de grau mitjà ha jugat amb diners en el darrer any de manera presencial, i un 7,4% ho han fet en línia. Segons aquests resultats, un 3,4% del total de l’alumnat de 13 a 19 anys fa un possible joc patològic.
El Pla d’acció sobre drogues i addiccions inclou la creació d’un programa escolar dirigit als alumnes de quart d’ESO per prevenir el joc d’apostes i els videojocs. També es crearà una guia per a les famílies i es dissenyarà una campanya de comunicació per sensibilitzar sobre aquest problema.
L’alcohol, la substància més consumida
A Barcelona l’alcohol és la substància que més consumeixen els joves i la població adulta. Entre els estudiants de secundària de 13 a 19 anys és la més consumida, seguida del tabac i el cànnabis. El consum en la població estudiantil d’aquestes tres substàncies augmenta en funció de l’edat i de manera molt similar per als dos sexes.
L’alcohol és la substància que causa més inicis de tractament per consum de drogues a la ciutat, tant en homes com en dones. Només l’any 2020 es van produir 3.671 inicis de tractament als centres d’atenció i seguiment (CAS) de la xarxa pública de la ciutat.
Per abordar aquest problema, entre altres mesures, el pla proposa reforçar les intervencions preventives a les escoles, donar un nou impuls als programes preventius en barris vulnerables i treballar per al compliment de la normativa sobre la venda d’alcohol a persones menors d’edat.
El cànnabis, la droga il·legal més consumida
Segons l’enquesta de l’ASPB, els percentatges de consum de cànnabis són similars per als dos sexes, una mica més elevats en les noies de segon i quart d’ESO i en els nois de segon de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. Entre les accions que inclou el Pla per avançar en l’abordatge del cànnabis destaquen com a novetats la creació d’un observatori amb la presència d’entitats per assegurar que la informació i l’assessorament sobre els riscos sigui impartida per professionals.
Més de trenta anys de polítiques per combatre les addiccions
El Ple del mes de novembre ha aprovat per unanimitat el desè pla de drogues de la ciutat, que garanteix la continuïtat de gairebé 35 anys de polítiques municipals per combatre les addiccions.
Enllaços relacionats