Nova convocatòria del Premi Jove de Còmic Sant Martí!

09/03/2022 - 11:15

Feminismes i joventut. Com a novetat d’enguany, s’hi afegeix la categoria fanzín dirigida a adolescents i joves vinculats a centres educatius, equipaments o serveis per a adolescents i joves de la ciutat.

Com a novetat d’enguany, s’hi afegeix la categoria fanzín dirigida a adolescents i joves vinculats a centres educatius, equipaments o serveis per a adolescents i joves de la ciutat.

Ja és obert el termini per participar en la 7a edició del Premi Jove de Còmic Sant Martí per la prevenció i erradicació de la violència masclista. Aquest concurs de creació artística està organitzat pel Districte de Sant Martí amb el suport de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament, i en col·laboració amb el Consell de les Dones del Districte i el Consorci de Biblioteques de Barcelona. Les obres es poden presentar fins al dilluns 11 d’abril.

Hi poden participar adolescents i  joves fins als 25 anys que visquin, estudiïn o treballin a la ciutat de Barcelona. S’hi estableixen tres categories:

  • Categoria A: participants de 16 a 25 anys.
  • Categoria B: participants menors de 16 anys.
  • Categoria C Fanzín: centres educatius, equipaments i serveis per a adolescents i joves de la ciutat, sempre que els continguts siguin creats i seleccionats per l’alumnat o les persones usuàries dels equipaments i serveis.

Hi ha dos tipus de premis: els guardons que atorga el jurat i els atorgats pel públic.

  • Els premis del jurat consisteixen en còmics i novel·les gràfiques. A més, la persona guanyadora en la categoria A rebrà un premi en metàl·lic de 1.000 €; la guanyadora en la categoria B, una tauleta gràfica; i en la categoria C Fanzín, entrades per al Saló del Manga.
  • Els i les joves autores dels còmics premiats pel públic seran obsequiats amb un curs intensiu de còmic a més d’un lot de còmics i novel·les gràfiques en les categories A i B; i un lot de còmics i entrades pel Saló del Manga en la categoria C.

Les bases del Premi recullen també informació específica sobre els requisits que han de tenir els còmics o la documentació que s’ha d’adjuntar en la presentació de la sol·licitud.

Com participar en el concurs?

Les persones interessades han de presentar una sol·licitud de forma telemàtica, a través de la seu electrònica de l’Ajuntament de Barcelona. S’ha d’adjuntar la fitxa d’inscripció emplenada (veure “Adjunts”) i la documentació requerida en les bases de concurs. En la categoria C, també s’hi ha de remetre una declaració responsable (disponible a “Adjunts”). La sol·licitud també es pot tramitar a través de qualsevol Oficina d’Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona.

En l’apartat “Adjunts”, hi consta una guia amb indicacions per presentar les obres a concurs.

Calendari

Els còmics es publicaran en el web del Premi i el públic podrà donar-hi suport a través del compte d’Instagram del PIJ Sant Martí del 28 d’abril al 5 de maig del 2022, tal com figura en l’anunci de la convocatòria del Premi (en alguns productes impresos s’ha difós un altre període de votació que és incorrecte, el termini correcte és del 28 d’abril al 5 de maig).

El 25 d’abril, se celebrarà una trobada al Centre Cívic del Besòs i el Maresme per parlar de com la violència masclista afecta als infants, amb la participació d’entitats del Consell de les Dones. També es parlarà del fanzín com a mitjà per a parlar de la violència masclista.

Les obres guanyadores es donaran a conèixer durant l’acte de lliurament dels guardons previst pel 17 de maig a la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz, a partir de les 18 h.

Per què aquest premi?

Aquest certamen té com a finalitat sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’erradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i la no violència.

Els còmics han de tenir com a finalitat denunciar el fenomen de la violència masclista i contribuir a la seva prevenció i erradicació, tot mostrant les desigualtats i discriminacions per raons de gènere.

El Concurs compta amb la col·laboració de l’Escola Joso – Centre de Còmic i arts visuals-, Norma Editorial, la Cooperativa Trama SCCL, Casa Piera i Ficomic (Federació d’Institucions Professionals del Còmic).