03/03/2022 - 13:38
Habitatge. El "Saps què" d'aquest mes va dedicat a les tinences intermèdies, la propietat compartida i la propietat temporal com a noves formes d'accés a l'habitatge.
La propietat compartida i la propietat temporal són dues noves modalitats d’accés a la propietat d’un habitatge.
Ambdues es troben regulades al Codi Civil Català i a la Llei d’habitatge de Catalunya i constitueixen dues alternatives al sistema tradicional de compra amb molts avantatges per aquelles persones que volem comprar un habitatge.
Mitjançant aquests models podrem esdevenir propietaris amb ple dret sobre la totalitat de l’habitatge, adquirint només un percentatge de l’habitatge (propietat compartida) o adquirint la propietat per un temps determinat (propietat temporal) i, malgrat que no adquirim d’un cop el 100% de la propietat, com passa a la compra tradicional, podrem actuar des del moment que es formalitzi l’operació com a plens propietaris i propietàries, amb tots els drets i deures que això comporta.
En el cas de la propietat temporal, gaudirem del ple domini de l’habitatge durant un temps determinat. Un cop arribat el termini, la propietat tornarà al anomenat titular successiu, és a dir a la persona a la qual hem “comprat” per un temps determinat l’habitatge. La llei permet constituir propietat temporal sobre un immoble per un termini de fins a noranta-nou anys.
En el cas de la propietat compartida, tindrem el ple domini de l’habitatge, adquirint un percentatge de l’immoble i pagant una mensualitat, a manera de renda, per la resta de l’habitatge, a l’anomenat “titular formal”, que és la persona a la qual hem comprat una fracció de l’habitatge. Aquest model d’accés a la propietat permet de mica en mica adquirir fraccions addicionals de l’habitatge, i finalment ser propietaris tradicionals.
Aquestes noves modalitats d’accés a la propietat, presenten un avantatge important. Tindrem un habitatge i podrem actuar com a propietaris i propietàries del 100% de l’habitatge a un preu assequible, ja que només haurem d’abonar el preu de cop d’un percentatge de la propietat, si estem parlant d’una propietat compartida o per un temps determinat si constituïm una propietat temporal. Així, podem ser propietaris sense sobreendeutar-nos.
Aquests nous models d’accés a l’habitatge es troben en vigor des de l’any 2015, encara no són molt coneguts i costa posar-los en pràctica. Algunes administracions estudien la possibilitat de dur a terme projectes de propietat compartida, on l’administració seria propietària conjuntament amb la persona adquirent.
Si vols saber més sobre nous models d’accés a l’habitatge pots contactar amb l’Assessoria d’habitatge Compartit a través de qualsevol Punt infoJOVE de la ciutat de Barcelona.