Els horts urbans del futur a Sant Martí, a debat veïnal

22/09/2022 - 18:03

Medi ambient i sostenibilitat. Es convoquen dues sessions de debat per tal de recollir propostes per als horts urbans del futur

El Consell d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica lidera un procés participatiu basat en sessions de debat amb l'objectiu d'establir els fonaments dels horts urbans del futur

Amb l’objectiu de definir de forma col·laborativa una mesura de govern que potenciï els horts urbans i n’asseguri la pervivència als barris de Sant Martí, el Consell d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica organitza dues sessions de debat obertes amb l’objectiu d’establir els fonaments dels horts urbans del futur. Les trobades tindran lloc:

Dijous 29 de setembre, d’11 a 13 h (*)
Casal de Gent Gran de la Verneda Alta (c. Binèfar, 16)
Dimarts 11 d’octubre, de 17 a 19 h (*)
Green City Lab – Akasha (c. de la Verneda, 13, nau 1)
(*) La participació pot ser presencial o per videoconferència
Les sessions son complementàries i diferents. És aconsellable
la participació a ambdues, tot i que es pot assistir també només a una.

Per assistir-hi, és recomanable la inscripció a través del següent formulari:
Sessions de debat dels horts urbans – FORMULARI D’INSCRIPCIÓ.
Les persones interessades podran triar les sessions a què volen assistir, i si volen fer-ho de manera presencial o per videoconferència.

ELS OBJECTIUS DE LES SESSIONS DE DEBAT

  • Revisar i complementar el diagnòstic previ per actualitzar la informació sobre la situació dels horts urbans després de la pandèmia.
  • Detectar les principals limitacions de l’actual model i generar propostes que ajudin a construir-ne un de nou que afavoreixi la transició ecològica.
  • Afavorir horts urbans com a espais d’inspiració i transformació dels hàbits de consum, donant suport a la producció ecològica i de proximitat.

La finalitat última és arribar a propostes que permetin la creació d’una Mesura de govern per al foment dels horts urbans als barris de Sant Martí durant el període 2023-2030.

D’on venim, i on volem ser

El 2017 es va aprovar la Mesura de Govern: Programa d’impuls de la infraestructura verda urbana, que esbossava el camí per concretar el verd de la ciutat. Una de les línies estratègiques establia l’objectiu de promoure el verd privat a través d’horts, balcons, terrasses, terrats, cobertes, murs i patis enjardinats.

El Pla del Verd i de la Biodiversitat de Barcelona 2020 va definir els reptes, els objectius i els compromisos del govern municipal en relació a la conservació del verd i de la diversitat biològica, i per promoure que la població conegués el patrimoni natural, en gaudís i en tingués cura.

Aquell any la ciutat de Barcelona havia declarat l’emergència climàtica i va accelerar uns canvis que comprometien tots els agents de la ciutat per aconseguir objectius tangibles, com ser neutra en carboni l’any 2050 i reduir, el 2030, un 50% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (respecte als valors del 1992). Entre d’altres, algunes mesures que tenen a veure amb la natura són l’increment del verd urbà i transformar l’espai públic per millorar-ne les condicions ambientals i de salut.

Altres iniciatives municipals són l’Estratègia d’Agricultura urbana de Barcelona (2019), i el Pla Natura Barcelona 2021-2030, del qual sorgeix el programa Mans al Verd, que aposta per un model de gestió col·laborativa perquè la ciutadania, les entitats i les empreses s’impliquin activament en la cura dels horts urbans.