A través de la participació ciutadana es garanteix que, de manera democràtica, els veïns i veïnes de la ciutat incideixin i deliberin sobre els assumptes que els afecten i els coprodueixin i decideixin. D'aquesta manera, tots i totes prenen part en les decisions polítiques transcendint la mirada individual, perquè prengui protagonisme allò col·lectiu.
El Reglament de participació ciutadana del 2017 dibuixa múltiples dinàmiques, espais i canals per exercir la participació ciutadana, intentant que sigui el més directa, inclusiva i fàcil possible. El ventall de possibilitats, a primera vista, pot resultar complex, però ja són molts els veïns i les veïnes que s’hi han incorporat.
Precisament des d’aquesta mirada més vivencial i veïnal, es recullen aquí en una sèrie de reportatges (que s’anirà ampliant regularment) sobre les experiències participatives de persones que, a títol individual o a través del teixit associatiu, fan, amb la seva participació, una ciutat millor i més democràtica.
Audiències públiques: el format en línia es consolida
Aquests òrgans de participació ciutadana tenen periodicitat bimestral i se celebren en diferents espais i equipaments dels diversos barris que componen el districte. La ciutadania hi rep informació i s’hi presenten i debaten propostes en relació amb una determinada actuació pública, activitat o algun programa d’actuació.
Aquest reportatge descriu aquestes dinàmiques, que s’han adaptat a dues noves realitats: la seguretat en temps de pandèmia i l’aposta municipal per les eines digitals com a recurs per una participació ciutadana més directa i inclusiva.
Consells de Barri: decidint el dia a dia
Què és un Consell de Barri? L’objectiu de la reunió és tractar col•lectivament qüestions per millorar la vida del veïnat.
Un reportatge que explica com les les tècniques i persones participants als consells de barri de Sants-Montjuïc comparteixen les seves experiències i analitzen els reptes que afronten aquests òrgans de participació ciutadana.
Les iniciatives ciutadanes, idees que poden esdevenir realitat
La iniciativa ciutadana és el mitjà que té la ciutadania per promoure, a través de la recollida de signatures, una actuació municipal.
Un exemple de què i com es pot fer és el cas de la plataforma veïnal que el 2018 va impulsar una iniciativa ciutadana perquè l’avinguda del Príncep d’Astúries recuperés el nom popular que tenia, Riera de Cassoles, i que va perdre l’any 1939 amb l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat.