Dol i pèrdua

La mort d’una persona estimada sempre és una situació vital molt difícil que afecta les persones de manera diferent. Pot ser que en aquest context s’experimenti una situació de profunda tristesa, ira, esgotament o, fins i tot, culpa.

En aquest espai trobareu informació que ajudarà a reconèixer les emocions i comportaments que normalment apareixen en aquestes situacions i consells que poden servir per afrontar el procés, o bé acompanyar les persones properes.

Activitats - Dol i pèrdua

Sense resultats

Recursos - Dol i pèrdua

Full d'informació sobre el Dol elaborat per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

En el procés de dol hi ha cabuda per totes les emocions, des de la ira, la tristesa i la incomprensió inicial, fins a l'alegria, l'amor i la felicitat dels records viscuts. La psicòloga Judit Trench de la Fundació Salut i Persona ens parla de les emocions en el dol i dóna recomanacions per viure plenament les emocions. 

La pèrdua d’un ésser estimat sempre és una situació complicada, que requereix temps i recolzament part de la família i els amics. L’escenari actual de la pandèmia, complica més l’elaboració del dol, l’acompanyament que tothom necessita en aquests moments. També en adolescents i joves. Parlem amb Almudena Sánchez, psicòloga del Centre per a Famílies amb Adolescents del Servei per Adolescents i Famílies (SAIF) i Lluís Díaz, psicòleg del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) Gràcia i de la Fundació Eulàlia Torras de Beà.

La Federació Salut Mental Catalunya (SMC) ha elaborat aquesta guia amb l’objectiu de millorar la gestió del davant la pèrdua d’una persona estimada durant aquests temps de pandèmia. En aquest sentit, la guia ofereix informació, recursos i consells en relació a:

- Què és el dol? Tipus de resposta, impacte, desenvolupament, etc.
- Què comporta un procés de dol? Fases, models, recursos humans, el dol en temps de pandèmia.
- Com afrontar-lo? Recomanacions, quan demanar ajuda, senyals d’alarma, recursos i suports.

Una guia de recomanacions per saber com comunicar la mort als infants: què dir, com dir-ho i quan dir-ho. En la publicació hi trobaràs consells per ajudar als infants en el procés de dol i per trobar ajuda especialitzada si cal. 

És important trencar el tabú i parlar sobre la mort. A SOM Salut Mental 360º podeu trobar pautes per acompanyar el dol i els beneficis que aporta aquesta concepció de la mort per viure millor. 

La gestió del dol en l'adolescència es viu de manera més intensa pels canvis que es viuen en auesta etapa vital. A SOM Salut Mental 360º ens recomanen algunes pautes clau per saber com ajudar un adolescent en dol.

El dol és un procés únic que cada persona viu de forma diferent quan perd una persona del seu entorn més proper. A SOM Salut Mental 360º podràs trobar consells per reduir el malestar emocional en el dol.

No tothom requereix ajuda per afrontar un procés de dol, però hi ha una sèrie de senyals que indiquen quan és moment de buscar ajuda professional. T'ho expliquem a SOM Salut Mental 360º.