Moltes persones han patit i estant afrontant la pèrdua d’una o diverses persones estimades en un context d’especial aïllament i dificultat des de l’inici de la pandèmia per la covid-19.

Són pèrdues que es donen de forma inesperada, sense poder acompanyar o acomiadar-se, amb dificultats per rebre el consol d’amics i familiars.

En aquest espai hi trobareu recursos i formacions per aprendre a afrontar el procés de dol i també per acompanyar persones properes en aquest procés.

Activitats - Dol i pèrdua

Xerrada virtual: 'El Dol en infants i adolescents'

Quan:
29/09/2020
On:
Celebració online
(Barcelona)

Taller virtual 'Auto-detecció del dol. Tot això que em passa, és perquè estic en dol?'

Quan:
Del 17/09/2020 al 14/10/2020
On:
Celebració online
(Barcelona)

Recursos - Dol i pèrdua

La Fundació Privada Centre d’Higiene Mental Les Corts del Grup CHM Salut Mental comparteix amb vosaltres els següents consells per fer front a la mort d’una persona estimada en temps de Covid-19.

Full d'informació sobre el Dol elaborat per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

La Dra. Ana Moreno dóna pautes útils per les persones que estan vivint una situació de dol per la mort d'una persona estimada a causa de la Covid-19.

La gestió del dol és diferent a cada persona i això implica que cada un té la seva manera d’acomiadar-se d’una persona estimada o d’algú que ha cuidat oferint-li el màxim benestar durant un període de temps llarg. En aquest moment, en què la situació d’emergència sanitària, no ens permet acomiadar-nos dels nostres éssers estimats de la manera digna que es mereixen, es proposa un comiat simbòlic.

En el procés de dol hi ha cabuda per totes les emocions, des de la ira, la tristesa i la incomprensió inicial, fins a l'alegria, l'amor i la felicitat dels records viscuts. La psicòloga Judit Trench de la Fundació Salut i Persona ens parla de les emocions en el dol i dóna recomanacions per viure plenament les emocions. 

L’estat d’alarma per COVID-19 i la posterior "nova normalitat" va alterar d’un dia per l’altre la manera com gestionem les necessitats emocionals davant les pèrdues dels nostres éssers estimats.

Pensant en tothom qui ha de passar per moments difícils en què no pot estar on, com o amb qui voldria, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha elaborat aquesta guia amb l’objectiu de reconfortar, oferir algunes alternatives, guiar i acompanyar el dol en els moments més restrictius i anòmals, per fer arribar esperança.