L'educació social com a dret de la ciutadania

L'educació social com a dret de la ciutadania

04/10/2021 - 17:45

Serveis Socials. El 2 d'octubre, Dia Internacional de l'Educació Social, es visibilitzar l’imprescindible paper dels i les professionals que treballen en aquest àmbit, i es reivindica la seva aportació en la millora del benestar social

El 2 d'octubre, Dia Internacional de l'Educació Social, es visibilitzar l’imprescindible paper dels i les professionals que treballen en aquest àmbit, i es reivindica la seva aportació en la millora del benestar social

El 2 d’octubre s’ha commemorat el Dia Internacional de l’Educació Social, disciplina que va néixer a Barcelona als anys 90, ciutat pionera en aquesta matèria. L’objectiu d’aquest dia és visibilitzar l’imprescindible paper dels i les professionals que treballen en aquest àmbit, i reivindicar la seva aportació en la millora de la convivència i del benestar social de la població.

Enguany la commemoració coincideix amb els 30 anys de la creació dels estudis universitaris en educació social, i també amb el 25 aniversari de la creació del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), impulsat per la primera promoció. Des del Col·legi s’ha demanat que l’Educació Social “sigui integrada, com a dret de ciutadania, en les polítiques públiques universals per al conjunt de la població”.

A través d’un manifest, el CEESC afirma que “no ens feia falta una pandèmia per demostrar en el dia a dia que l’educació social és una professió substancial, fonamental, radical per acomplir els drets de ciutadania del conjunt de la població”. No obstant, considera “alarmant la inestabilitat” i la “falta de recursos” amb les quals es troba la major part de la professió, alhora que recorda que l’educació social “és una professió feminitzada, com passa amb altres professions relacionades amb les cures i l’educació”.

Encara avui al voltant del 80% de l’estudiantat dels graus universitaris en Educació Social són dones i tan sols un 20% són homes.