Esteu aquí

Més de 500 persones assistents a la IX Jornada de Networking del Làbora

Més de 500 persones assistents a la IX Jornada de Networking del Làbora

13/06/2024 - 13:52

Làbora. Més de 330 participants i 53 empreses, a més de responsables tècnics i polítics es van citar a la jornada anual més important del programa d’inclusió laboral de Barcelona.

La Jornada de Networking del Làbora fa evident l’interès per serguir sumant forces entre les empreses, les entitats socials i l’administració en la millora de l’ocupabilitat i contractació responsable.

L’acte va començar amb els parlaments institucionals: Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, va recordar els reptes en matèria de treball i inclusió i el compromís de la ciutat envers aquests. També va posar el focus en la necessitat de continuar construint una ciutat on l’ocupació de qualitat i el treball digne, sigui la norma.

Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, per la seva part, va repassar les xifres de tancament del programa de l’any 2023, amb més de 7.000 persones interessades en Làbora i més de 5.000 usuàries ateses. De cara al futur, Fuertes va recalcar “els reptes, com, per exemple, fer front a desigualtats com l’edatisme amb projectes específics per a joves i sèniors al programa, així com la formació als equips per acompanyar les participants, la majoria dones, en casos de violència masclista. També la necessitat de seguir construint vies de col·laboració amb l’empresa, en aquest cas, amb la Jornada Compromís Empresa, així com aprofitar els aprenentatges que ens ofereixen altres projectes com l’Amunt!”, va concloure la comissionada.

Antònia Giménez, en representació de les federacions impulsores del Làbora -ECAS, FEICAT i Creu Roja-, va posar el focus en un dels grans actius del Làbora, la corresponsabilitat, remarcant el valor d’una governança compartida en què cap de les parts és la gestora única, sinó que aporta valor per tal de contribuir al seu conjunt. “Federacions i entitats; administracions; empreses; i les pròpies participants, tothom és necessari per fer funcionar el gran engranatge que és la xarxa Làbora”, va situar Giménez.

Una governança més empàtica i un treball més social, el futur d’un treball digne i de qualitat

La part central de l’acte ha estat la conversa per a la reflexió entre Sara Berbel, doctora en psicologia social i presidenta de la Fundació BCN FP, i Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social d’Espanya. Ambdós van dialogar assenyalant els reptes del moment econòmic, social i laboral complex actual.

Per una banda, Berbel, va assenyalar els múltiples reptes globals com la crisi climàtica, la precarietat, la justícia de gènere o l’impacte en la salut mental i benestar de les persones que això representa. Per això, Berbel va demandar “polítiques públiques sòlides, basada en l’evidència i incorporant-hi actors nous com el món acadèmic, que tinguin el rol d’avaluar-les. A més, cal enfortir un sistema compartit de governança incorporant-hi també la ciutadania, un pilar fonamental en aquests models de ‘governança de l’empatia’ fonamentats en la corresponsabilitat, la coproducció i les cures”.

D’altra banda, Antón Costas, va repassar des de l’anàlisi econòmica, la situació de bonança econòmica actual, però va advertir que el context també fa que els estrats que estan en situació de major exclusió, quedin encara més relegats als marges. Per combatre-ho, assenyalava diferents línies necessàries: per una banda, establir un nou contracte social basat en el fet que la ciutadania amb més privilegis ha de responsabilitzar-se també d’aportar per tal que les persones amb menys avantatges tinguin noves oportunitats. Per l’altra, la necessitat d’establir polítiques concretes, com la gratuïtat de l’educació 0-3 anys, com una forma de reduir les altes taxes de pobresa infantils i garantir un sistema de cura universal i gratuït que permeti fer compatible la conciliació familiar i el treball. Costas també va recordar el valor social del treball, ja que, més enllà de garantir les condicionals materials bàsiques, continua essent un espai de socialització i de creació identitària fonamental. En aquest sentit, va explicar la necessitat de continuar promovent entre el teixit empresarial la idea que el talent, un concepte sovint mal utilitzat, ha estat donat a totes les persones i que el que ha de fer la societat és aconseguir que aquest es desenvolupi.

I amb totes les dades, reflexions i reptes marcats, la Jornada va continuar amb l’espai de networking al Mercat. 330 participants del Làbora van poder connectar amb 53 empreses que buscaven candidatures. A més, es van habilitar 9 punts d’avaluació de competències digitals de la mà de Barcelona Activa, per tal que les i els participants poguessin conèixer de primera mà el seu nivell pel que fa a eines digitals.