On et poden ajudar i informar?

Tan important com la salut física és la salut mental o psicològica.

Si en algun moment notes que no estàs del tot bé, et sents trist/a, tens problemes d'alimentació o per dormir, notes que tens pors, sents ansietat, estàs excessivament preocupat/da o depressiu/va o, en general, no et sents bé amb tu mateix/a, no et quedis a casa i deixa't ajudar.

  • Si detectes algun d'aquests símptomes en tu mateix/a o en una altra persona, el més important, en primer lloc, és comunicar-ho al Centre d'Atenció Primària que et correspongui per districte. El teu metge o metgessa de capçalera t'escoltarà i si es tracta d'un tractament senzill, podrà ajudar-te.
  • Una altra opció és la Xarxa Umbral, una xarxa d'assistència recomanada pel Col·legi de Psicòlegs de Catalunya que compta amb psicòlegs, psicoterapeutes, psicoanalistes i psiquiatres (A/e: coordinacion@umbral-red.org. Tel. 934 571 278 / 685 500 556 / 652 071 594).

Per a més informació, no dubtis en contactar amb CatSalut Respon (Tel. 061) o amb el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya (Tel. 932 478 650).

Si ets estudiant d'un centre d'Educació Secundària Obligatòria també pots consultar a professionals del Programa Salut i Escola qualsevol dubte que tinguis. Aquesta persona et podrà derivar, en cas necessari, a ajuda especialitzada.

A més, sempre tens l'opció privada per rebre tractament o fer teràpia.

No deixis tampoc de comptar amb els següents recursos públics:

Servei per a adolescents i famílies (SAIF)

El SAIF ofereix informació, formació i orientació tant a adolescents com a les seves famílies.

De manera gratuïta i mitjançant atenció individualitzada i activitats grupals, es facilita a nois i noies i a famílies eines i recursos que els permetin aprofitar cada oportunitat de creixement i acompanyament.

El SAIF consta de dos serveis que treballen de manera complementària:

  • L'Aquí t'escoltem, adreçat a joves de 12 a 20 anys, per enfortir les seves habilitats personals i socials, i fomentar el seu creixement personal.

  • El Centre per a famílies amb adolescents, espai adreçat a pares, mares o tutors i a adolescents, per enfortir les seves habilitats personals, cognitives i comunicatives.

Konsulta'm

L'espai Konsulta’m és un servei de suport psicològic adreçat a adolescents i joves per detectar i atendre de forma preventiva el patiment psicològic i els problemes de salut mental del jovent.

El servei obre una tarda a la setmana en un casal o un espai de proximitat amb activitats juvenils i atén els adolescents i joves, d’entre 12 i 22 anys, que necessiten una resposta especialitzada, àgil i immediata.

S’hi pot accedir sense derivació ni cita prèvia

  • L’espai “Konsulta’m” s’adreça també a professionals que treballen amb grups d’adolescents o de joves que necessiten assessorament sobre casos o situacions concretes que es poden trobar durant l’exercici de la seva tasca professional diària.

Konsulta'm +22

El Konsulta’m +22 és un nou servei adreçat especialment a la població adulta, pensat per treballar directament amb els professionals de la comunitat que estan en contacte directe amb les persones destinatàries del programa, com per exemple serveis socials, escoles d’adults, oficines d’habitatges, programes d’inserció laboral i oficines de suport a la tramitació d’ajuts, entre d’altres.

L’objectiu, per tant, és arribar a les persones amb més dificultats per accedir als serveis de salut i salut mental, també a partir de l’obertura de consultes específiques que faran atenció directa i gratuïta a la població unes hores a la setmana, fora del centre de salut mental, i per tant en un espai més accessible al qual les persones interessades es poden adreçar sense cita prèvia, tal com ja passa amb el servei Konsulta’m per a joves i adolescents d’entre 12 i 22 anys.

  • Aquests espais, finançats íntegrament per l’Ajuntament de Barcelona, compten amb la feina de professionals de la psicologia, del treball o educació social i de la infermeria comunitària, i estan vinculats també amb els Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) corresponent al territori i que formen part del sistema sanitari per tal de poder derivar aquells casos que ho requereixin.

Xat de suport emocional gratuït per a joves

Els adolescents i joves d’entre 14 i 25 anys disposen d’un xat per poder parlar sobre el patiment i malestar emocional de manera confidencial i immediata, a través de l’aplicació de missatgeria instantània WhatsApp (Tel. 679 333 363).

El servei s’adreça especialment a una franja d’edat que es considera més adient per a aquesta eina i que, de vegades, pot tenir més resistència a una atenció telefònica o presencial.

  • El servei, atès per una quarantena d’orientadors i orientadores formats per especialistes de la salut mental, és gratuït i està operatiu les 24 hores del dia, cada dia de l’any.
Aqui t'escoltem banner
Xat de suport emocional per a joves