Els danys en el pis de lloguer

11/01/2021 - 09:26

Habitatge. Parlem dels danys als pisos de lloguer i de la responsabilitat que en tenen les persones llogateres: com podem evitar que ens responsabilitzin de danys no comesos i que no ens retornin la fiança?

La Llei d’Arrendaments Urbans estableix que la persona propietària és l’encarregada de realitzar les reparacions necessàries a fi de conservar l’habitatge en condicions d’ús per ser habitada. No obstant això, la persona llogatera ha de fer un ús correcte de l’habitatge, ja que de no fer-ho i en conseqüència provocar, amb la seva conducta, danys a l’habitatge, serà la responsable d’aquests.

Això sol reflectir-se als contractes amb clàusules que ens obliguen a tenir cura de l’habitatge, retornar-lo en les mateixes condicions que ens el van entregar i responsabilitzar-nos dels danys comesos.

S’ha de tenir en compte que el llogater o llogatera no només respondrà per allò que faci malbé intencionadament, sinó també dels danys que provoqui amb una actuació imprudent, és a dir, una actuació que podria haver evitat amb un mínim de vista o diligència.

Alguns danys habituals són:

  • Marcs de les portes tacats de pintura
  • Rajoles de les parets de la cuina tacades o foradades
  • Canonades de cuina i banys obturades per haver-hi llençat objectes
  • Vidres trencats

Normalment, quan arriba la fi del contracte i marxem de l’habitatge, és quan la persona propietària revisa l’habitatge i els possibles danys.

Els danys que puguin sortir seran compensats amb la retenció de part o de tota la fiança. Per poder retenir-te la fiança, la persona propietària ha de provar que aquests danys els has provocat tu com a llogater/a de manera intencionada o amb una actuació imprudent.

Per evitar-ho, cal que:

  • Abans d’entrar en un pis de lloguer, fem fotografies de totes les estances i de tots els objectes o instal·lacions que veiem que puguin ja estar danyats i adjuntar les fotografies com a annex al contracte.
  • Abans de deixar l’habitatge, fem fotografies de l’estat de cada l’estança, a ser possible, de prop i amb detall d’objectes o instal·lacions. Conserveu les fotografies amb una indicació de la data que les heu fet!

D’aquesta manera, quan marxem de l’habitatge i la persona propietària ens hagi de retornar la fiança, no podrà responsabilitzar-nos de danys que ja existien o dels que no hi eren realment quan vam marxar.

Si teniu algun dubte en relació amb la reclamació d’una fiança no tornada o algun altre dubte relacionat amb l’habitatge, demaneu cita prèvia amb l’Assessoria d’Habitatge compartit per a joves a través de qualsevol Punt infoJOVE de la ciutat.