16 consultes clau sobre la Subvenció per al pagament del lloguer

04/10/2022 - 09:40

Habitatge. Al setembre, l'Assessoria d'Habitatge compartit ha respost moltes preguntes en relació al nou ajut al lloguer per a joves. Aquestes han estat les més freqüents.

El passat 28 de setembre es va obrir el termini per presentar la sol·licitud de subvenció per al pagament del lloguer per a joves. Durant aquests dies, l’Assessoria d’Habitatge compartit ha respòs diverses consultes en relació amb els requisits d’aquesta ajuda per a joves.

Aquí teniu les consultes més freqüents:

1. Què passa si no estic empadronat/ada a l’habitatge?

Si presentes un contracte de lloguer o d’habitació i no estàs empadronat/ada a l’habitatge en la data de presentació de la sol·licitud, no podràs demanar la subvenció.

2. Vaig signar un contracte de lloguer, però no em vaig empadronar fins temps després. Puc demanar la subvenció?

Sí. El requisit és que estiguis empadronat/ada en data de presentació de la sol·licitud.

3. Quin és el límit d’ingressos per poder demanar la subvenció?

Per poder sol·licitar la subvenció els ingressos no han de sobrepassar els 23.664,16 € (2,97 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència – IRSC).

4. Com es comprova el límit d’ingressos?

Per saber si no superes el límit d’ingressos hauràs de mirar la declaració de renda del 2021. Els ingressos seran el resultat de sumar la base imposable general i la base imposable de l’estalvi menys les ajudes rebudes el 2021.

Si no tens feta la declaració de renda, pots mirar el certificat d’imputacions, sumar els rendiments de treball, els rendiments de capital i els guanys patrimonials, i restar les despeses deduïbles.

Els resultats d’aquestes operacions han de ser igual o superior a 23.664,16 €.

5.  Visc a l’habitatge amb una persona gran. Es tindran en compte els seus ingressos a l’hora de valorar si puc accedir a l’ajuda?

Sí, per norma general es tenen en compte tots els ingressos de les persones empadronades a l’habitatge (l’anomenada Unitat de convivència).

6. A l’habitatge vivim dues persones joves que podem demanar la subvenció perquè complim requisits. Com es valoraran els nostres ingressos?

Si presenteu cadascuna per la vostra banda la sol·licitud, els vostres ingressos es valoraran individualment, sense tenir en compte la resta de persones empadronades.

7. Si la meva parella i jo volem demanar l’ajut del lloguer jove de manera individual, hem d’indicar que no existeixen membres de la unitat de convivència i fer dues sol·licituds, o, encara que en fem dues, hem de posar a l’altre com a unitat de convivència?

Encara que sigueu dues persones que presenteu la sol·licitud en relació a un mateix habitatge, heu de presentar la informació respecte de la Unitat de convivència. No obstant, es tindran en compte només els ingressos individuals de cadascuna de vosaltres.

8. Quin és el límit de lloguer per demanar la Subvenció a la ciutat de Barcelona?

A la ciutat de Barcelona el límit del lloguer d’habitatge per demanar la Subvenció per al pagament del lloguer, són 950 €/mes i, el d’habitació, 450 €/mes.

Si els contractes de lloguer o habitació superen aquests preus de renda, no es podrà demanar l’ajuda.

9. Si visc en un pis compartit de 1300 €/mes de lloguer per a 3 habitacions, puc demanar l’ajuda per habitació i fer costar constar que el preu de cada habitació és de 433’3 €/mes?

El preu del teu contracte de lloguer, sobrepassa el llindar del lloguer de 950 €/mes previst a la convocatòria per la ciutat de Barcelona.

Encara que sigueu tres persones llogant l’habitatge i cadascuna pagueu la part proporcional, la realitat és que no pagueu per tres contractes d’habitació, sinó per un pis sencer, i sobre aquesta base, hauràs de demanar l’ajuda. A la teva sol·licitud s’apliquen els requisits del lloguer d’habitatge i no els requisits del contracte d’habitació, per això el llindar són 950 € i no 450 €.

10. Tinc un contracte d’habitació. Per sol·licitar la subvenció es tindran en compte els ingressos de totes les persones empadronades a l’habitatge?

No. Si demanes la subvenció pel pagament del lloguer d’una habitació, només es tindran en compte els teus ingressos individuals.

11. Com justifico els ingressos?

Els ingressos s’han de justificar amb la darrera declaració de renda presentada (2021) o amb el Certificat d’imputacions corresponent a l’exercici 2021, en cas d’haver fet declaració de la renda.

12. Com puc aconseguir el certificat d’imputacions?

El certificat d’imputacions és un document que emet l’Agència Tributària i es pot aconseguir a través d’aquest enllaç.

13. Si he començat a treballar l’any 2022 i no tinc cap ingrés l’any 2021, puc demanar la subvenció?

No. Per demanar la subvenció hem d’haver obtingut ingressos l’any 2021 i aquests han de ser demostrables presentant la declaració de renda o el certificat d’imputacions de l’exercici 2021.

14. He canviat fa poc de pis, i encara continuo empadronada a l’anterior habitatge. Puc demanar l’ajuda respecte del contracte de lloguer anterior i justificar els rebuts que he pagat l’any 2022 en aquell habitatge?

Quan presentes la sol·licitud de l’ajut jove ha de ser per l’habitatge del contracte vigent i actual i cal estar-hi empadronat/ada. No es pot tenir en compte l’habitatge anterior tret que sigui una renovació i no un nou contracte. En aquest cas, al formulari hem de fer constar que és una renovació del mateix contracte.

15. M’han concedit el Bo Lloguer Jove i ara el meu company d’habitatge vol demanar la Subvenció al pagament del lloguer, pot fer-ho?

No. La Subvenció al pagament del lloguer és incompatible amb el Bo Lloguer Jove. En aquest cas serien dues ajudes que subvencionarien les mateixes mensualitats d’un mateix habitatge.

16. La subvenció per al pagament del lloguer té efectes sobre la declaració de la renda?

Sí, afecta. És un guany patrimonial, sempre que superi els 1.000 €, t’obliga a fer la declaració encara que no tinguis l’obligació per ingressos de feina, i t’augmenta la base imposable i, per tant, la quota a pagar.

Sí encara et queden dubtes, sobre l’ajut al lloguer per a joves pots adreçar-te a qualsevol Punt infoJOVE de la ciutat.