"Trenquem el tabú. Com acompanyem per prevenir el suïcidi a l’adolescència"

21/06/2022 - 08:35

Salut emocional. Els dies 1, 6 i 8 de juliol, tindran lloc les properes jornades per a professionals organitzades pel Centre per a Famílies amb Adolescents.

El Centre per a Famílies amb Adolescents, entre d’altres iniciatives, impulsa jornades dirigides a professionals que intervenen des de diferents àmbits amb la població adolescent.

Les trobades esdevenen, amb la participació activa dels i les assistents, en espais on compartir eines, experiències i reflexions entorn a la praxis professional, posant el focus en una temàtica en concret.

Els dies 1, 6 i 8 de juliol, tindran lloc les properes jornades, sota el títol “Trenquem el tabú. Com acompanyem per prevenir el suïcidi a l’adolescència”.

Les sessions es duran a terme a la sala d’actes del Centre Cívic La Sedeta (Sicília, 321). Per participar-hi només cal realitzar la inscripció prèvia mitjançant aquest formulari online.

 

PROGRAMA DE LES JORNADES

JORNADA 1: 1 DE JULIOL, DE 10 A 14 h

[1a part] Contextos de referència col·lectiva perquè el malestar no esdevingui sofriment

 • A càrrec de Martín Correa-Urzquia i Lucía Serra Domínguez de Ràdio Nikosia, un dispositiu, un col·lectiu i una associació formada per persones amb i sense itineraris medicalitzats de patiment. A partir de les seves diferents pràctiques, parlaran d’entorns i acompanyaments sensibles que promouen les cures cap a la singularitat.

[2a part] Potenciar el benestar emocional de les persones adolescents creant espais segurs i habitables als equipaments juvenils i a la ciutat, enfocant-se en els impactes de gènere de l’urbanisme en la salut mental

 • A càrrec de Blanca Valdivia, sociòloga urbana del Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes, que treballa des de la perspectiva de gènere interseccional mitjançant la participació i l’acció comunitària i fomentant la sostenibilitat i l’economia solidària per tal de promoure la diversitat social i sense discriminacions a través dels espais. Els seus principals temes de treball estan vinculats amb com aterren les cures, la salut i l’ecofeminisme en el territori i la planificació territorial.

JORNADA 2: 6 DE JULIOL, DE 10 A 14 h

[1a part] Conducta suïcida a l’adolescència, claus per la prevenció

 • El suïcidi no és complex, és impactant i la seva prevenció i comprensió està a l’abast de tots. En aquesta sessió s’abordaran les claus per a la seva comprensió i la seva prevenció, i
  reflexionarem sobre la nostra capacitat d’assumir com a propi l’objectiu compartit per tots: “zero morts per suïcidi”.
 • A càrrec del Dr. Francisco Villar, autor del llibre “Morir abans del suïcidi. Prevenció en
  l’adolescència”, publicat al març d’enguany. Des de 2013, és impulsor i coordinador del
  programa d’atenció a la conducta suïcida en la infància i adolescència de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

[2a part] Estratègia municipal de prevenció del suïcidi

JORNADA 3: 8 DE JULIOL, DE 10 A 14 h

[1a part] Què passa quan dius SÍ a la VIDA?

 • A càrrec de Rut Villella, mentora i consultora en benestar emocional, que donarà idees, pràctiques i creació de formes d’acompanyar a les acompanyants a la sortida de l’armari de la malaltia mental. Com podem fer-ho més fàcil per a les nostres joves?

[2a part] Estratègies per a l’acompanyament davant situacions d’alta complexitat emocional

 • Des de l’ADS (Acompanyament al Desenvolupament Socioemocional) s’aportaran recursos per als i les professionals a l’hora de donar resposta a situacions d’alta complexitat emocional.
 • A càrrec de Ramiro A. Ortegón, professional de SEER (Salut i Educació Emocional), entitat amb ampli bagatge en aplicar programes educatius, de formació i d’acompanyament a equips professionals des del desenvolupament socioemocional.

Joan R. Riera, Regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, serà present en la sessió per agrair la participació dels i les professionals i fer la cloenda de les jornades.