21/06/2022 - 08:35
Salut emocional. Els dies 1, 6 i 8 de juliol, tindran lloc les properes jornades per a professionals organitzades pel Centre per a Famílies amb Adolescents.
El Centre per a Famílies amb Adolescents, entre d’altres iniciatives, impulsa jornades dirigides a professionals que intervenen des de diferents àmbits amb la població adolescent.
Les trobades esdevenen, amb la participació activa dels i les assistents, en espais on compartir eines, experiències i reflexions entorn a la praxis professional, posant el focus en una temàtica en concret.
Els dies 1, 6 i 8 de juliol, tindran lloc les properes jornades, sota el títol “Trenquem el tabú. Com acompanyem per prevenir el suïcidi a l’adolescència”.
Les sessions es duran a terme a la sala d’actes del Centre Cívic La Sedeta (Sicília, 321). Per participar-hi només cal realitzar la inscripció prèvia mitjançant aquest formulari online.
PROGRAMA DE LES JORNADES
JORNADA 1: 1 DE JULIOL, DE 10 A 14 h
[1a part] Contextos de referència col·lectiva perquè el malestar no esdevingui sofriment
- A càrrec de Martín Correa-Urzquia i Lucía Serra Domínguez de Ràdio Nikosia, un dispositiu, un col·lectiu i una associació formada per persones amb i sense itineraris medicalitzats de patiment. A partir de les seves diferents pràctiques, parlaran d’entorns i acompanyaments sensibles que promouen les cures cap a la singularitat.
[2a part] Potenciar el benestar emocional de les persones adolescents creant espais segurs i habitables als equipaments juvenils i a la ciutat, enfocant-se en els impactes de gènere de l’urbanisme en la salut mental
- A càrrec de Blanca Valdivia, sociòloga urbana del Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes, que treballa des de la perspectiva de gènere interseccional mitjançant la participació i l’acció comunitària i fomentant la sostenibilitat i l’economia solidària per tal de promoure la diversitat social i sense discriminacions a través dels espais. Els seus principals temes de treball estan vinculats amb com aterren les cures, la salut i l’ecofeminisme en el territori i la planificació territorial.
JORNADA 2: 6 DE JULIOL, DE 10 A 14 h
[1a part] Conducta suïcida a l’adolescència, claus per la prevenció
- El suïcidi no és complex, és impactant i la seva prevenció i comprensió està a l’abast de tots. En aquesta sessió s’abordaran les claus per a la seva comprensió i la seva prevenció, i
reflexionarem sobre la nostra capacitat d’assumir com a propi l’objectiu compartit per tots: “zero morts per suïcidi”. - A càrrec del Dr. Francisco Villar, autor del llibre “Morir abans del suïcidi. Prevenció en
l’adolescència”, publicat al març d’enguany. Des de 2013, és impulsor i coordinador del
programa d’atenció a la conducta suïcida en la infància i adolescència de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
[2a part] Estratègia municipal de prevenció del suïcidi
- Una de les prioritats del Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022 i dels dos plans de xoc en salut mental elaborats amb motiu de la pandèmia per la Covid-19, és l’abordatge de la
prevenció del suïcidi, constituint una xarxa amb els agents clau de la ciutat i impulsant conjuntament accions com el Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona o els punts d’atenció a familiars i entorn de persones en risc i supervivents. - Ponents:
– Lídia Ametller, tècnica de la Direcció de Serveis d’Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona.
– Sergi García Díaz, psicòleg de la Fundació Ajuda i Esperança – Coordinador del Telèfon de
Prevenció del Suïcidi.
– Mireia Anglès, cap del servei Telèfon de l’Esperança i “Joves en xat: ajuda en crisi”.
– Clara Rubio, supervivent i presidenta de l’Associació Catalana Prevenció Suïcidi (ACPS).
– Cecília Borràs, presidenta i psicòloga de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS)
JORNADA 3: 8 DE JULIOL, DE 10 A 14 h
[1a part] Què passa quan dius SÍ a la VIDA?
- A càrrec de Rut Villella, mentora i consultora en benestar emocional, que donarà idees, pràctiques i creació de formes d’acompanyar a les acompanyants a la sortida de l’armari de la malaltia mental. Com podem fer-ho més fàcil per a les nostres joves?
[2a part] Estratègies per a l’acompanyament davant situacions d’alta complexitat emocional
- Des de l’ADS (Acompanyament al Desenvolupament Socioemocional) s’aportaran recursos per als i les professionals a l’hora de donar resposta a situacions d’alta complexitat emocional.
- A càrrec de Ramiro A. Ortegón, professional de SEER (Salut i Educació Emocional), entitat amb ampli bagatge en aplicar programes educatius, de formació i d’acompanyament a equips professionals des del desenvolupament socioemocional.
Joan R. Riera, Regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, serà present en la sessió per agrair la participació dels i les professionals i fer la cloenda de les jornades.