El Poblenou instal·la la primera pedra d'una nova residència per a persones grans

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

26/02/2023 - 23:04

gent gran. Es tracta del segon edifici que la Fundació Pere Relats gestionarà al barri, que amb 96 places per a persones residents i 20 de centre de dia, entrarà en servei al llarg del 2025

Es tracta del segon edifici que la Fundació Pere Relats gestionarà al barri, que amb 96 places per a persones residents i 20 de centre de dia, entrarà en servei al llarg del 2025 en un edifici amb un concepte arquitectònic específic

La Fundació Pere Relats ha posat la primera pedra del que serà el seu segon equipament destinat a les persones grans al barri del Poblenou. Situat al carrer Llacuna 32, serà a tocar de la rambla del Poblenou, un espai cèntric que atorgarà a les seves 96 persones residents i a les 20 places de centre de dia un entorn acollidor en les seves estades.

El nou edifici, que entrarà en servei al llarg del 2025, parteix d’un concepte arquitectònic que permetrà un millor confort per a les persones residents i afavorirà el desenvolupament del model d’Atenció Centrada en la Persona en què es basa la gestió del projecte que desenvolupa l’entitat.

Atès que les obres ja han estat iniciades, l’acte va tenir lloc davant l’emplaçament del nou edifici, a l’Hort del Cànem. La caixa de la 1a pedra que conté les portades dels diaris del dia, un joc de monedes de curs legal i l’acta signada per les persones representants de les entitats promotores, està decorada per les persones ateses a la residència amb motius al·legòrics que expliquen la història del projecte que desenvolupa l’entitat i la seva pròpia experiència com a persones residents.

La iniciativa ha estat possible per una operació per la qual
l’entitat ha obtingut els recursos necessaris
mentre que l’Eixample ha incorporat l’edifici del
Taller Masriera com a nou equipament social i veïnal

Conduït per Robert Edo, l’acte va comptar amb les intervencions de Montserrat Carrés, presidenta de la Fundació Pere Relats, de Pere Clarós, president de l’Assoc. Pere Relats, i de David Escudé, regidor del Districte de Sant Martí, que va estar acompanyat d’Inma Bajo, consellera de Participació del Districte. Igualment, van participar-hi familiars de Pere Relats.

Referència en el tracte amb les persones grans

L’objectiu de la Fundació Pere Relats és l’ajut i l’assistència a les persones grans, a les persones que no es poden valer per elles mateixes, i a les persones amb disminució física i sensorial, mitjançant l’acolliment, tant residencial com en centre de dia, per tal de millorar la qualitat de la seva vida.

La seva constitució al 1997 va permetre recuperar i desenvolupar l’esperit inicial d’atenció a les persones grans més marginades i excloses de la societat donant continuïtat a la tasca que ja al 1975 havia iniciat l’Assoc. Pere Relats, i va contribuir a la consolidació i la professionalització de l’activitat.

L’entitat manté des del primer dia la visió inicial, basada en el fet que les persones grans puguin quedar-se al barri prop dels seus amics i familiars, en un ambient acollidor i potenciador de les aptituds individuals. El model assistencial està basat en una atenció integral a les persones residents i al seu entorn amb un tracte individualitzat i tenint en compte les seves circumstàncies personals, socials, econòmiques i espirituals. El model es complementa amb un Espai de Reflexió per incorporar la visió ètica a tot el que s’hi fa i proposar millores en tot moment.

Pere Relats, una vida dedicada als altres

Nascut a Lliçà d’Amunt, era el desè dels 12 fills d’una família de profundes arrels cristianes i origen a la pagesia més aviat benestant, treballadora i molt emprenedora. Va entrar al Seminari Menor el 1944 i va estudiar teologia fins ser ordenat prevere el 1955. Va oficiar a Castellar del Vallès i a Premià de Mar, fins que el 1961 va arribar a la parròquia de Sant Bernat Calvó del Poblenou com a vicari.

Al 1972, va crear el Grup de Vells i Malalts per atendre persones grans i soles del barri, que es basava en la formació de grups de persones voluntàries de les parròquies que atenien les persones que ho necessitaven. En morir el 1973 amb només 39 anys en un tràgic accident de muntanya als Encantats, el grup va continuar la tasca i va obrir una primera llar per a gent gran amb l’adquisició d’un pis a la rambla del Poblenou, el 1974.

Amb aquesta operació s’iniciava el recorregut de l’Associació Pere Relats i el model de les “llars Pere Relats”, que van arribar a ser-ne 7. Posteriorment es va poder construir una residència al carrer Venero, que poc a poc va anar reallotjant les persones que vivien a les llars. I ara el projecte s’incrementa amb un segon equipament d’aquestes característiques.

El Poblenou el va honorar des del primer moment,
i ja el 1979 es va instal·lar un monument a la rodona de Doctor Trueta,
una obra de Josep Ricart elaborada amb una pedra dels Encantats

Més tard, la rambla del Poblenou va acollir també
una placa recordatori en el Passeig de la Memòria

Un cop desaparegut, es va editar el llibre “Estudis d’Evangeli” que no era destinat a ser publicat, amb l’objectiu d’ajudar a reflexionar i a no deslligar la fe de la vida de cada dia.

Enguany es commemoren els 50 anys de la mort de Mn. Pere Relats amb un seguit d’actes i activitats (aquest, el primer), amb l’objectiu de conèixer la seva manera de ser i d’entendre la vida, en totes les seves dimensions, a través del coratge, la seva visió de futur i el servei als altres, especialment dels més desafavorits, i de reconèixer el seu llegat i el seu esperit a través de les persones que van conviure amb ell i també amb aquelles que, sense haver-lo conegut, han continuat el seu projecte.