2020, l’any que Radars va ser més necessari que mai

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

21/04/2021 - 09:51

Persones grans. El projecte comunitari va fer més de 42.000 trucades de seguiment i diverses accions per acompanyar les persones grans en situació de solitud durant el primer any de pandèmia

El projecte comunitari Radars ha pres més sentit que mai durant aquest últim any, en què la situació provocada per la covid-19 ha fet incrementar el sentiment i les situacions de solitud no desitjada. La tasca feta per tota la comunitat, els voluntaris i voluntàries, els diversos serveis i entitats i els professionals ha estat clau per poder acompanyar les persones grans durant el 2020.

Radars no va deixar d’atendre en cap coment les persones vinculades al projecte durant tot l’any. Entre l’equip tècnic i les persones voluntàries van realitzar 42.146 trucades telefòniques a les 1.804 persones usuàries (el triple que l’any anterior). Quan les recomanacions sanitàries ho van permetre, el projecte va apostar per mantenir el contacte presencial amb les persones grans, fomentant entregues a domicili o petites trobades, i respectant sempre totes les mesures de seguretat.

D’altra banda, el projecte no va deixar de créixer durant el 2020, en què es van donar d’alta com a usuàries 258 persones més (un 17% del total de les persones ateses). Pel que fa a la xarxa de barri, actualment hi ha 3.931 radars –entre comerços, farmàcies i veïns– i 272 persones voluntàries, 60 de les quals es van incorporar al projecte l’any passat. Aquesta xarxa, atenta a les realitats de les persones grans, va detectar 1.218 situacions de risc i solitud no desitjada que van ser ateses per Radars. Cal destacar que en el moment inicial de la pandèmia aquestes situacions van ser més freqüents.

El procés comunitari tampoc es va aturar als barris. A mitjans d’abril i inicis de maig, les Taules i els espais comunitaris que integren el projecte es van reactivar i, malgrat no poder participar-hi de manera presencial, es van fer trobades telemàtiques per continuar treballant. Durant l’any 2020 es van iniciar nous projectes i col·laboracions, com ara el servei de lectura “A Cau d’Orella”, amb la col·laboració de quatre biblioteques de la ciutat, o el treball conjunt amb les xarxes veïnals.

Fruit d’aquestes i de moltes altres relacions comunitàries, des de Radars es van elaborar diversos materials i es van impulsar propostes per a les persones grans del barri (passatemps, gimcanes en format paper, videotrucades, grups de Whatsapp, etc.). Entre aquestes propostes, cal destacar la celebració de les festes de Nadal, tan esperades per tots els usuaris i usuàries de Radars, que des dels barris es van adaptar a les circumstàncies amb l’elaboració de mandales, felicitacions fetes per la comunitat o entregues a domicili de lots de Nadal i de motius decoratius, entre d’altres.

Radars va tancar un 2020 diferent, en què la imaginació i la responsabilitat col·lectiva van fer possible que el projecte continués atenent les persones grans que desitgen estar més a prop dels seus barris. Com sempre, la participació conjunta de la comunitat, el voluntariat i les persones grans ha estat bàsica per aconseguir-ho.