Barcelona consolida la seva aposta pels habitatges amb serveis per a gent gran

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

23/11/2022 - 16:37

Habitatge. La ciutat compte actualment amb gairebé 1.500 pisos distribuïts en 24 promocions, gràcies a una política de llarg recorregut de l’Ajuntament.

Les persones majors de 65 anys residents a Barcelona tenen a la seva disposició, cada any que passa, més habitatges públics condicionats i adaptats a les seves necessitats. Així ho reflecteixen les dades exposades aquest dimarts en una trobada, celebrada a la promoció d’habitatges amb serveis per a persones grans d’Alí Bei, entre l’Ajuntament de Barcelona i el Consell Assessor de la Gent Gran de la ciutat, que va comptar amb la presència de la Regidora d’Habitatge i Rehabilitació del consistori barceloní, Lucía Martín.

Els habitatges amb serveis per a gent gran són llars socials de lloguer protegit, de titularitat municipal, adreçades a persones majors de 65 anys que no tenen habitatge en propietat o, si en tenen, no és accessible. Per això, cada vegada són més els habitatges que s’han condicionat, a tota la ciutat, per posar a disposició d’aquest col·lectiu, i així millorar les seves condicions de vida i mantenir la seva autonomia personal. En concret, es tracta d’edificis amb espais comuns, amb lloguers al voltant dels 450€, on els usuaris mai no paguen de lloguer més del 30% dels seus ingressos.

Fins a 475 nous habitatges en marxa 

Una aposta de l’Ajuntament que es tradueix en algunes dades prou significatives. La ciutat disposa actualment de 1.433 pisos amb serveis destinats a gent gran en ple rendiment, distribuïts en 24 promocions i dividits entre els diferents barris de la ciutat, i on el perfil més habitual d’usuari és el d’una dona de poc més de 80 anys que viu sola.   

A aquest nombre de pisos cal sumar-li els 475 habitatges que s’estan construint actualment, en 6 noves promocions, als districtes de Sant Martí, Sant Andreu, Gràcia i l’Eixample, que finalitzaran les obres al llarg del 2023 i 2024 i que farà que Barcelona arribi als 2.000 pisos i les 3.000 persones allotjades en qüestió de dos anys.

Un increment del 33% que suposarà, per al consistori, una inversió de més de 60 milions d’euros. A més d’aquesta xifra, però, l’Ajuntament també assumeix el cost de les subvencions per ajudes al lloguer, la dinamització d’espais comuns, entre altres. 

De fet, la tendència de construcció d’habitatges amb serveis per a persones grans no ha parat de créixer des del 2003, quan es van construir els primers 98 habitatges en dues promocions. Des de llavors, les xifres han augmentat progressivament any rere any. Fins al moment, Sant Martí (288), Ciutat Vella (236) i Nou Barris (236) són els tres districtes que disposen de més habitatges d’aquest tipus, seguits de Sant Andreu (155), Sants-Montjuïc (149) i Horta-Guinardó (146).