Entrevista a Carme Sansa

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

02/06/2023 - 13:52

CAGG. Entrevista amb l'actriu Carme Sansa, protagonista del curtmetratge participatiu "A la bretxa", realitzat des del Consell Assessor de la Gent Gran en el marc de la 6a Convenció Les veus de les persones grans.

Hola Carme, primer de tot moltes gràcies per la teva actuació al curtmetratge “A la Bretxa” i la teva participació en el petit cinefòrum del dia de l’estrena als Cinemes Girona.

El guió d’aquest curt s’ha fet de manera participativa amb membres del Consell Assessor. Quina va ser la teva primera reacció al llegir el guió?

Vaig pensar… Quina sort que la protagonista és una dona. No passa gaires vegades. Que bé!

Com t’has sentit interpretant la Núria?

M’he sentit molt còmoda. Bé, com em podria passar a mi mateixa. Molt de veritat, molt bé.

Quina de les situacions que viu la Núria t’ha arribat més? En positiu o en negatiu.

La situació de… negativament, l’actitud que té el fill d’aprofitar-se de la mare, no anar a casa seva amb ganes de veure-la, sinó que la sensació és… et deixo la roba, me la rentes… Pensa, si fos una filla, no passaria això, seria molt diferent.

T’havies plantejat mai les dificultats que es deriven de la bretxa digital?

Tinc més d’una amiga que no… En fi, que la tecnologia, l’ordinador, fins i tot el mòbil, ja no hi ha estat a temps, ja no ho segueix, i… no ho segueixen, vaja, i sí que veia que era un problema. He de dir que jo, tot i ser molt gran, ja he fet els 80, doncs per sort he anat seguint totes les coses que es poden fer amb el mòbil, o gairebé totes. L’ordinador per descomptat, que ja fa molts anys i no ho he deixat, i això m’ha permès seguir i no estar molt desconnectada. Segurament que amb algunes coses sí que no les coneixeria i potser no en sabria, però que el més bàsic almenys ho puc fer i no em sento desplaçada en aquesta qüestió.

Com a persona gran i dona ens pots donar la teva opinió de com els mitjans de comunicació i el mon del cinema tracta l’edatisme en general i la imatge de la dona gran?

L’edatisme és un problema i s’hauria de plantejar realment, i potser no seria molt difícil de, sobretot els mitjans de comunicació, que sí, penso que són bastant culpables d’això, i per descomptat el cinema, sobretot el cinema, que a la dona la volen jove, esplèndida i guapa. I sembla que una cosa tan natural com fer-se gran, una cosa que és el que passa, el que ens passa a totes i a tots, més val que passi el que no passa, no? Perquè si no vol dir que de molt jove ja has plegat, ja no ets en aquest món. Una cosa que és tan natural, que s’hauria de veure com una cosa normalíssima, que a més a més la gent jove i la gent gran, jo penso que ens podem complementar. Perquè, en fi, quan ets jove vas aprenent, quan ets gran, és cert que vas obrint les coses, però també n’has après moltes, i experiència. I tot això que podria ser tan esplèndid que això, que ens complementéssim, doncs aquest rebuig que hi ha de fa molts anys per la persona que ja no és allò magnífic, estupend, de prima, meravellosa, i només la gent jove és el que està de moda i el que està bé. I porten aquestes coses terribles de les operacions, que jo penso que al final encara fan més mal i contribueixen a que la persona, en lloc d’anar envellint d’una forma natural i que les arrugues surtin com han de sortir, i els cabells tinguin el color que han de tenir, doncs és al revés, jo penso que inclús fa més mal que no pas bé.

Tant de bo hi hagués campanyes, se’n parlés, hi ha temes que han de sortir del tema tabú i se n’ha de poder parlar d’una forma natural, que és el que hauria de ser.

Moltes gràcies, Carme.