S’amplia la prova pilot del robot social per a la cura de les persones grans

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

17/11/2021 - 14:30

Serveis socials. A partir d’ara es testarà un nou model de robot ARI amb prestacions més avançades.

En el marc de l’Smart City Expo World Congress s’ha presentat el nou model d’assistent robòtic intel·ligent (ARI) com a exemple d’innovació social aplicada per millorar la qualitat de vida de la gent gran. L’ARI II incorpora prestacions més avançades que el seu predecessor i és capaç de desplaçar-se per tota la casa amb una autonomia de 8 hores aproximadament.

A Barcelona hi viuen aproximadament unes 350.000 persones de més de 65 anys, 90.000 de les quals viuen soles. Diferents estudis fets fins ara constaten que el 90% d’aquestes persones grans volen viure a casa seva com més temps millor, abans que anar a una residència o anar a viure amb familiars.

El robot ARI complementa els serveis personals que la persona pugui estar rebent i incorpora elements d’intel·ligència artificial configurables segons les necessitats específiques de cada persona. I pot ajudar, entre altres coses, a detectar amb rapidesa situacions d’urgència sobrevinguda, com poden ser caigudes o accidents domèstics, a mantenir la pauta de la medicació o recordar visites mèdiques.

L’ARI II té una autonomia de 8 hores i pot desplaçar-se per tota la casa, fer un seguiment de la persona, detectar i esquivar obstacles, realitzar un reconeixement de la cara i la veu. I a més, té més capacitat d’interacció amb la persona usuària i pot integrar-se amb altres aplicacions.

Amb aquesta nova versió, la prova pilot s’ampliarà a unes cent llars durant els propers tres anys per consolidar-ne els resultats i explorar la possibilitat d’incorporar-lo a la cartera de serveis socials.