El Làbora reconeix a 83 empreses per la seva tasca en la inserció laboral
02/04/2024 - 07:47
Làbora. La jornada remarca la importància d’aquest programa públicosocial i privat d’inserció laboral, inspira a les empreses en equitat i lideratge i serveix per intercanviar experiències i èxits entre les persones assistents.
Més de 100 persones assisteixen al primer acte exclusiu per a les empreses que participen al programa Làbora i que inserten laboralment a persones en situació de vulnerabilitat.
El primer acte de reconeixement a les empreses Làbora va tenir lloc el passat 21 de març en una jornada de networking exclusiva per a elles que va tenir a l’Hotel Princess de Barcelona.
A l’acte hi van assistir més de 100 persones i durant la trobada es van reconèixer amb el segell Làbora a 83 empreses que participen al programa. Els va donar la benvinguda la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, que va explicar el context del programa, la seva trajectòria i l’aposta per l’aliança i la col·laboració amb el teixit empresarial, un actor clau per poder oferir oportunitats a participants d’un projecte com el Làbora.
En representació de les tres federacions que conformen el programa Làbora (ECAS, Creu Roja i FEICAT), va assistir Antònia Giménez, directora d’Ocupació de Creu Roja Catalunya, que en la mateixa línia, va parlar de la col·laboració publicosocial i privada i la necessitat de seguir fent actes com aquest, un punt de trobada per les empreses Làbora. També va ressaltar el win-win que s’estableix quan empreses que busquen personal i ofereixen llocs de feina, entren en contacte amb projectes on es prepara competencialment a possibles persones candidates, aconseguint així, un perfecte encaix entre perfil i oferta.
El valor de la diversitat a les empreses
Més enllà dels parlaments institucionals, la trobada també volia ser un moment inspirador per a tots i totes les professionals que van assistir. Per això es va comptar amb la xerrada inspiradora de Mercè Brey, consultora i experta en equitat i lideratge, amb una llarga trajectòria al sector de la banca.
Brey va exposar el valor de la diversitat a les organitzacions, les diferents formes d’abordar la gestió de les organitzacions i la necessitat de compensar els trets tradicionalment vinculats a una forma masculinitzada de liderar amb altres elements indispensables en l’actualitat com l’empatia, la mirada global, l’escolta i la compassió.
A continuació, es va establir un diàleg d’empreses: es van presentar projectes i iniciatives que han resultat exitoses. Entre elles, l’Òscar Lasmarías, director de l’Hotel d’Acta Voraport, va destacar la necessitat que les empreses i els seus càrrecs directius escoltin i reconeguin la individualitat dels seus treballadors, una necessitat comuna per a totes les plantilles i que es fa encara més evident quan s’incorporen persones de perfils de major vulnerabilitat amb motxilles i trajectòries més complexes. Un exemple d’aquesta necessitat es va donar durant la pandèmia per la covid-19, en què es va fer palès el nou rol que ha de tenir l’empresa.
D’altra banda, Caty Torres, mànager de Recursos Humans de Pedalem Barcelona va destacar com l’element diferencial en la col·laboració entre l’empresa i un projecte com el Làbora és la capacitat d’oferir propostes i respostes ajustades als i les participants. Va recordar com això requereix de molta comunicació entre l’empresa i el programa i la capacitat de poder ser transparents i honestes les dues parts.
Per últim, Judit Castillon de Grupo Eulen va remarcar com el rol de l’empresa ha de passar per sostenir les situacions de més complexitat que poden tenir les persones treballadores i, al seu torn, com el compromís d’aquestes fa que la confiança sigui bidireccional i per tant, multiplica les possibilitats d’èxit en la contractació i el manteniment de la feina.