Jornades “Sensellarisme a Barcelona”

Jornades “Sensellarisme a Barcelona”

20/01/2023 - 16:43

Les Jornades tindran lloc els dies 31 de gener i 1 de febrer a l’Auditori de l’ONCE i per assistir-hi cal inscripció prèvia.

Les Jornades tindran lloc els dies 31 de gener i 1 de febrer a l’Auditori de l’ONCE i per assistir-hi cal inscripció prèvia.

El sensellarisme és una problemàtica cada cop més present entre les preocupacions de la ciutadania. L’increment del nombre de persones que dormen als carrers de Barcelona ha fet que les persones sense llar i sense sostre estiguin al focus mediàtic i als debats polítics cada cop amb més freqüència.

Explicar perquè hi ha persones que es queden sense llar i perquè hi ha qui acaba dormint al carrer comporta fer un repàs d’un seguit de fallides dels diferents sistemes de protecció social que haurien de proporcionar una xarxa de suport que no permetés que aquestes situacions arribessin a donar se.

Des de 2008, el nombre de persones que dormen al carrer ha passat de les 658 detectades en el primer recompte ciutadà a les 1.086 comptabilitzades pel SASSEP el desembre de 2022. En paral·lel, els recursos que l’Ajuntament de Barcelona dedica a l’atenció i l’acompanyament de les persones sense llar no han parat de créixer. En els últims 10 anys, la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar (XAPSLL) gairebé ha triplicat les places residencials i d’allotjament temporal disponibles a la ciutat.

Sovint, el drama de les situacions individuals i la intensitat en que els problemes estructurals generen pobresa i exclusió ha invisibilitzat la feina que es fa a la ciutat per millorar la vida de moltes persones ateses i acompanyades pels serveis municipals.

Davant dels reptes que plantegen el mercat de l’habitatge, la precarietat laboral, la falta d’oportunitats i les exclusions que viuen les persones migrants i les llacunes dels sistemes de garantia de rendes, l’Ajuntament de Barcelona referma el compromís de millora dels serveis, d’atendre més i millor a les persones que s’han quedat sense llar, de treballar en xarxa amb les entitats socials en col·laboració amb la XAPSLL, d’impulsar mecanismes de coordinació amb altres administracions i d’atendre a persones que veuen els seus drets vulnerats a diari a la ciutat.