You are here

L'ETSAB exposa a l'IMU els seus projectes sobre regeneració urbana al Sud-oest del Besòs

Un àmbit necessitat de reactivació a molts nivells.

L’exposició, mostra a la Sala Maymó de l’IMU, el conjunt de 24 treballs fets per alumnes del màster ‘Habilitant’ (Línia Urbanisme) de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB/UPC), uns projectes que volen donar resposta a algunes de les problemàtiques identificades en aquest territori del districte de Sant Martí, i que tenen per objectiu reactivar aquest àmbit.

‘Regeneració Urbana i noves centralitats al Sud-oest del Besòs’; aquest és el títol de l’exposició  que des del 28 de gener, i fins a finals de febrer, es podrà visitar a la sala Maymó de la planta baixa de l’IMU (carrer de Bolívia, 250/barri de Provençals del Poblenou).

La mostra recull un total de 24 projectes elaborats per alumnes del màster ‘Habilitant’ (Línia Urbanisme/tardes) de l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona) de la UPC, i al llarg del curs acadèmic 2020-2021.

Un curs, que s’ha plantejat com un exercici real, desenvolupat en estreta col·laboració amb l’Institut Municipal d’Urbanisme, ens municipal que des de fa temps treballa en la definició d’un àmbit de regeneració urbana en aquest barri de Sant Martí.

Al llarg d’aquest període s’han anat plantejant diferents temàtiques amb la finalitat d’afavorir la creació de noves centralitats en el barri. Així, la vintena de projectes de fi de carrera que podrem veure en aquesta exposició plantegen diverses respostes a algunes de les problemàtiques identificades en el barri, respostes que han donat lloc a projectes molt diferents entre ells, però units per l’objectiu principal de la reactivació d’aquest àmbit.

Identificant i analitzant les problemàtiques del barri

La primera part del curs s’ha desenvolupat a nivell de grup, analitzant el Sud-oest del Besòs, començant a definir el programa dels diferents projectes de fi de carrera individuals. En el primer quadrimestre es va treballar amb els estudiants en la identificació d’algunes de les principals problemàtiques (poca integració física, barreres de les infraestructures de mobilitat, discontinuïtats amb l’entorn urbà; poca diversitat social i d’activitats, barri quasi exclusivament residencial, poca activitat terciària, comercial, poca diversitat d’equipaments, falta d’activitat no residencial, molt espai lliure però poc jerarquitzat, etc.).

En paral·lel, també, es van analitzar i detectar aspectes positius, és a dir, diferents potencialitats del barri (molt espai lliure però poc jerarquitzat, baixa densitat, possibilitat-necessitat de densificar, proximitat de noves centralitats urbanes, La Sagrera, el Fòrum, Diagonal, les tres xemeneies a Sant Adrià, així com la proximitat d’espais lliures metropolitans: el Parc fluvial del Besòs, el litoral, bon transport públic…).

Definint línies estratègiques

Per últim,  cal subratllar que es va treballar en la definició d’unes línies i estratègies d’intervenció especialment vinculades a la identificació dels principals eixos (Cristóbal de Moura, Alfons el Magnànim, Llull i Sant Ramon de Penyafort), que poden millorar la integració i continuïtat del barri amb l’estructura urbana a escala metropolitana.

De fet, gran part dels projectes responen a un d’aquests eixos i opten per treballar uns àmbits en situacions estratègiques i amb vocació de noves centralitats urbanes o a escala del barri.

Molts d’aquests projectes proposen programes híbrids, amb una barreja d’usos i activitats públiques i privades que pretenen resoldre la falta d’activitat i d’urbanitat al Sud-oest del Besòs.

Uns projectes, doncs, que donen diferents respostes a problemàtiques comunes al barri, treballant des de l’escala urbana, l’escala del projecte urbà i del barri, atenent aspectes de planejament i programa, del projecte de l’espai lliure fins a l’escala arquitectònica, de la materialitat o detall constructiu. I tot plegat, amb un objectiu: la reactivació de tot aquest territori, que és un dels grans polígons d’habitatge de Barcelona.

PD: Els alumnes/treballs participants en aquesta exposició són: María Abril (‘Mili Micro Nano’); Paula Amargós (‘La esquina como rótula’); Manuel Arqued (‘Inraestructura y Ciudad’); Alba Baroja (‘Entrelazando la nueva centralidad de Barcelona’); Aina Berenguer (‘De l’individu a la comunitat’); Diego Cuesta (‘Jerarquía viaria’); Iva Ivanova (‘Illa Besòs’); Jorge Ferrer (‘El añadido como catalizador’); Gina Francia (‘Share and Blend’); Ángela Garzón (‘Dispositivo híbrido’); Arnau Gimeno (‘Nova Centralitat S/O Besòs’); Gerard Guillén (‘Un nou espai central al barri’); Arnau Guinard (‘Recer urbà’); Elisabet Huguet (‘Cantonada i nova centralitat’); Xavier Llerena (‘Revitalitzant el buit’); Luis Martín (‘Atrio’); Belén Parejo (‘(Re)aparèixer’); Izaskun Pérez (‘Escuela Pública Primaria y de Música del Besòs’); José María Riera (‘Habitant les ruïnes’); Carmen Salas (‘Máscara e intervalo’); Marta Sesto (‘Potenciar la actividad de Cristóbal de Moura’); Marcel Sumalia (‘(Re)Producció’); Marta Torrente (‘El Punto y la ralla’); Arnau Valero (‘¡Fresco, Fresco!’).

NI: L’exposició romandrà oberta al públic (en horari d’oficina IMU) a la ‘Sala Maymó’ (planta baixa), des del divendres 28 de gener, i fins al pròxim 27 de febrer.