10/03/2021 - 12:14
Mobilitat internacional. L'Assessoria de Mobilitat internacional resumeix la informació que es van compartir en la trobada dedicada al Brexit i a les afectacions que provoca sobre els i les joves que voleu fer estades d’estudis o feina al país britànic.
La trobada “Com ens afecta el Brexit si volem estudiar o treballar al Regne Unit?”, que va tenir lloc en el 16 de febrer amb gran èxit de participació en directe, continua disponible online, ja amb 440 visualitzacions… i pujant!
La sessió va estar organitzada per professionals de dos serveis integrats en la xarxa de centres d’informació Eurodesk de la Unió Europea (UE): l’Assessoria de Mobilitat internacional del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, i l’Oficina Europe Direct de la Diputació de Córdoba.
I va comptar amb la participació experta de representants del British Council (organització internacional del Regne Unit per a les relacions culturals i les oportunitats educatives) i de la Xarxa Eures (la xarxa de cooperació europea de serveis d’ocupació dissenyada per facilitar la lliure circulació dels treballadors).
Recull de recursos i webs de referència
A continuació us oferim un resum de la informació compartida durant la trobada, així com les pàgines web que es van mencionar i on trobareu totes les novetats acordades, actualment, entre el govern del Regne Unit i Espanya en relació a com podem fer-hi estades d’estudis o feina després del Brexit.
Destacar-ne quatre:
- Quan busqueu informació sobre les afectacions del Brexit, us recomanem que aquesta provingui de fonts de total confiança, per tant, la millor opció serà buscar-la al web oficial del govern del Regne Unit.
- Si el que voleu és anar-hi a estudiar, visiteu el web del British Council i la seva pàgina Study UK (on trobareu aquesta interessant guia per a agents i orientadors). Si, en canvi, voleu treballar-hi, no deixeu de consultar el blog de la Xarxa Eures (on trobareu informació interessant sobre el Brexit i la transició que ha suposat).
Tingueu en compte que la següent informació està actualitzada a data 9 de març de 2021.
— ESTUDIAR AL REGNE UNIT COM A JOVE DE LA UE
- Al Regne Unit, els i les estudiants de la UE passem a ser considerats com a estudiants internacionals i no europeus, per tant, patirem un augment en les taxes universitàries i, en la majoria dels casos, haurem de demanar un visat d’estudiant.
- Aquest visat es pot sol·licitar complint els següents requisits: ser majors de 16 anys; que se’ns hagi ofert una plaça d’estudis; que sapiguem parlar, llegir i escriure l’anglès; que tinguem diners per finançar-nos els estudis i pagar el curs; i demostrem que realment volem estudiar al Regne Unit.
- Si volem realitzar un curs d’anglès o d’educació no formal inferior a 6 mesos, no necessitem el visat. Si el curs té una durada de més de 6 mesos fins a 11, necessitarem el visat d’estudis de curta durada amb un cost de £186 i £470 de la National Health Service (NHS). Alerta! Aquest visat no ens permet treballar al Regne Unit.
- Ja no ens podrem beneficiar del programa Erasmus al Regne Unit, exceptuant si hem estat acceptats en el pressupost de l’any 2020. Per la seva banda, els i les estudiants del Regne Unit es podran acollir a un programa d’intercanvi per estudiar a l’estranger anomenat Turing.
- Si volem estudiar a la universitat, hem de demanar el visat Graduate, el qual té un cost de £348. Aquest visat ens permet treballar 20 hores, durant la nostra estada d’estudis, i quedar-nos al país 2 anys després d’acabar la carrera. A més, haurem de pagar per tenir cobertura mèdica amb l’NHS, un total de £470.
- Fins ara es podien sol·licitar préstecs per realitzar estudis superiors al Regne Unit, però ja no estan disponibles. En el seu lloc, disposem de diversos programes de beques, gestionats des de les pròpies universitats. Podeu informar-vos-en al vostre centre educatiu.
No us quedeu amb cap dubte!
- Al web del govern del Regne Unit trobareu tota la informació sobre visats actualitzada.
- No us perdeu els esdeveniments i les notícies que es publiquen al web Study UK! També els podeu seguir des del seu Facebook o apuntant-vos al seu butlletí.
- Si teniu alguna consulta concreta sobre estades d’estudis al Regne Unit, podeu fer-la arribar al British Council per correu (educacion@britishcouncil.es), però si necessiteu un assessorament més exhaustiu, contacteu amb l’Assessoria de Mobilitat internacional per a joves a través de qualsevol Punt infoJOVE de Barcelona!
— TREBALLAR AL REGNE UNIT COM A JOVE DE LA UE
- Per treballar al Regne Unit com a jove europeu/a, caldrà demanar un visat. Pot ser un visat per a treballadors/es qualificats/ades (Skilled Worker visa), per a persones amb talent i qualificacions elevades en un determinat sector, un visat temporal…
- Els requisits per aconseguir un Skilled worker visa, un dels visats més sol·licitats, són:
– Tenir una oferta de treball d’un patrocinador amb llicència del Ministeri d’Interior espanyol
– Cobrar un salari mínim rellevant per part del patrocinador
– Tenir nivell B1
– Pagar l’assistència mèdica nacional a la NHS
- Si no tenim visat de treballador/a no podrem treballar legalment al Regne Unit, encara que hi estiguem fent, per exemple, un curs d’anglès de poques hores i curta durada. Només si estudiem a la universitat amb visat d’estudiant podrem treballar, sempre un màxim de 20 hores.
- Molts i moltes joves us interesseu per fer estades al Regne Unit per col·laborar voluntàriament amb entitats solidàries. En aquest cas, tingueu en compte que, tot i que no es considera una feina com a tal, haureu de demanar i pagar el visat de treballador/a d’ONG, i cobrir les taxes de la NHS.
Més informació i recursos
- Si voleu buscar un treball qualificat al Regne Unit, visiteu l’apartat “Find a job” del web del govern del Regne Unit.
- Tot i el Brexit, la Targeta Sanitària Europea que podem sol·licitar com a residents de la UE, continua cobrint certa assistència sanitària al Regne Unit en estades curtes. Podeu sol·licitar-la aquí.
- Si teniu més dubtes podeu contactar amb l’Assessoria de Mobilitat internacional. En aquests moments està oferint, com sempre, assessoraments de 45 minuts, de franc, presencials (i ara també virtuals!), en horari de matí i tarda. Contacteu amb el vostre Punt infoJOVE de Barcelona i reserveu una assessoria.