Com evitar l’edatisme cap a les persones grans?

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

28/09/2023 - 12:57

DISCRIMINACIÓ PER EDAT. Què és l’edatisme? Com s’hi pot fer front? Consulta les definicions i recursos que compartim en el Dia Internacional de les Persones Grans.

L’1 d’octubre és, segons Nacions Unides, el Dia Internacional de les Persones Grans. L’ONU explica que els objectius d’aquesta efemèride són:

1. Incrementar el coneixement global i conscienciar sobre la Declaració Universal dels Drets Humans, així com generar compromisos per a potenciar la protecció dels drets humans de les persones grans.
2. Compartir i aprendre dels diferents models intergeneracionals per a la protecció dels drets humans arreu del món.
3. Demanar als governs i a les entitats de Nacions Unides que revisin les seves pràctiques actuals amb la finalitat d’integrar millor un enfocament dels drets humans al llarg de la vida de les persones. A més, han de garantir la participació activa de totes les parts interessades -inclosa la societat civil, les institucions nacionals de drets humans i les mateixes persones grans- en l’enfortiment de la solidaritat entre generacions.


Què és l’edatisme?

El terme edatisme fa referència a la discriminació per raó d’edat. Es pot utilitzar per a descriure el procés d’elaboració d’estereotips i discriminació cap a les persones grans o les joves. 

Robert Butler –professor universitari, escriptor, psiquiatra i expert en gerontologia- va ser la primera persona que va parlar d’edatisme, centrant-se en les persones grans. Va parlar de tres aspectes principals:

1. Les actituds i prejudicis cap al procés d’envelliment i la vellesa.
2. Les pràctiques discriminatòries.
3. Les polítiques institucionals que perpetuen certs estereotips envers les persones grans.

Aquest concepte, com dèiem, pot fer referència a la discriminació per raó d’edat cap a les persones joves o cap a les grans. El Centre de Recursos en Drets Humans compta amb un vídeo formatiu sobre les discriminacions per raó d’edat.

 

Guia de l’Ajuntament per a fer front a l’edatisme

La guia “Com combatre l’edatisme vers les persones grans” ofereix un marc teòric sobre què és l’envelliment i com ha evolucionat, com sorgeix el concepte d’edatisme i quins efectes té en les persones grans que el pateixen, què són els microedatismes i quins estereotips s’associen a les persones a mesura que compleixen anys.  

També ofereix alguns exemples pràctics de creences i comportaments que cal evitar i d’altres que caldria fomentar. 

Per últim, fa un recull de la terminologia que s’utilitza per a referir-se a les persones grans i evidencia la necessitat d’adoptar nous termes per a referir-nos a un grup d’edat tan heterogeni com és el de les persones grans. Compartim, a continuació, alguns dels conceptes que trobaràs a la guia:  

El microedatisme és l’edatisme normalitzat socialment. Així, es consideren microedatismes tots els comportaments interpersonals i comentaris que contribueixen a la discriminació per raó d’edat vers les persones grans en la vida quotidiana. A diferència d’altres formes de discriminació que sovint són denunciades i/o condemnades socialment, aquestes pràctiques són més subtils i fomenten la discriminació vers les persones grans d’una manera legítima dins de l’entorn social. 

El concepte d’envelliment actiu parteix del reconeixement de les persones a desenvolupar el seu potencial de benestar físic, social i mental i també de la capacitat de participar en la societat d’acord amb les seves necessitats, desitjos i capacitats. 

Finalment, compartim la definició d’edatisme no intencionat, que també es pot anomenar edatisme “involuntari” o “no conscient” i fa referència a aquell en què les discriminacions es duen a terme sense ser conscients que s’està tractant malament les persones pel simple fet d’envellir. 

Un exemple és la creença que es pot decidir què volen les persones grans sense tenir en compte el seu punt de vista ni les seves preferències, menystenint el seu criteri, decidint sense consultar, etc. Això té lloc en tots els àmbits: a la família, en el món sanitari, les administracions públiques… 

> Consulta la guia “Com combatre l’edatisme vers les persones grans” 

> A més, els districtes de Barcelona han programat un ampli ventall d’activitats per tal de commemorar el Dia Internacional de les Persones Grans. Consulta’l!

 

Drets digitals

L’Agència Europea de Drets Fonamentals (FRA, per les sigles en anglès) lidera un projecte que se centra en la participació plena de les persones grans en una societat inclusiva i digitalment justa. 

La intenció principal és dur a terme una recerca per a examinar com les persones grans poden o no gaudir plenament del dret a accedir a serveis públics digitalitzats. Busca identificar les llacunes persistents en matèria de dades i coneixements, així com les possibles barreres jurídiques a què han de fer front. 

> Tots els detalls sobre el projecte “Envellir en les societats digitals: bones pràctiques i barreres per a les persones grans a l’hora d’exercir els seus drets”.