Acte de presentació de la “Guia per la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situació de soledat”

Acte de presentació de la “Guia per la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situació de soledat”

15/09/2021 - 09:53

Acte de presentació de la “Guia per la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situació de soledat”

L’acte tindrà lloc el dia 6 d’octubre a les 9.30h a la Sala Josep Bota de la Fabra i Coats de Barcelona. També es podrà seguir l’acte en directe de manera online.

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, amb la finalitat de contribuir a pal·liar el sentiment de soledat entre els ciutadans i les ciutadanes. L’estratègia està concebuda amb una visió de llarg recorregut. Amb un horitzó de deu anys, es planteja com una actuació transversal en tots els serveis públics que, alhora, promogui i fomenti la reflexió i el debat públic, expert i acadèmic sobre la soledat.

El sentiment de soledat és un fenomen que pot afectar al llarg del cicle de vida a persones de qualsevol gènere, sexe, origen, edat i circumstància. Algunes enquestes demostren que una de les franges d’edat més afectada per aquest sentiment és la d’adolescents i joves d’entre 16 i 24 anys.

La Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situacions de soledat és un recurs adreçat a tots els i les professionals que treballen amb adolescents i joves amb la finalitat d’esdevenir un material útil per a la consulta i l’orientació específica pel que fa a situacions de soledat o aïllament social en aquest col·lectiu.

Es tracta d’una guia que ha estat elaborada a partir de l’aportació de bona part del col·lectiu de professionals del sector a través de la jornada “Ens posem les ulleres: la soledat també va de joves”, celebrada el dia 11 de desembre de 2020 i organitzada per la Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona en el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.

La soledat no desitjada s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, que, a més, s’ha vist incrementat arran de la situació ocasionada per la covid-19.

Us convidem a la presentació de la “Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situacions de soledat” el proper 6 d’octubre a la Sala Josep Bota en el recinte Fabra i Coats de Barcelona i en streaming

Tots els detalls de l’acte:

 A les 9.30h Benvinguda i presentació de l’Estratègia municipal contra la soledat a càrrec de Joan R. Riera, regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, i  Magda Orozco, directora de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans.

A les 10.00h Presentació de les dades de la recerca: “La soledat de les persones joves” a càrrec de Sandra Escapa, Doctora en Sociologia i assessora de la regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat.

A les 10.50h Presentació de la Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situacions de soledat a càrrec de Pere Soler, Berta Espona i Edgar Iglesias  de la UdG, Liberi. Grup de recerca en Infància, Joventut i Comunitat.

A les 11.45h Actuació musical a càrrec de SV SirVeneno.

A les 12.00h “La veu d’en Blai” una experiència relacionada amb la soledat en primera persona.

A les 12.25h Taula rodona  “La soledat també va de joves” amb la participació de:

 • Sara Moreno
  Doctora en Sociologia. Professora agregada del Departament de Sociologia de la UAB. Experta en gènere, usos del temps, benestar i mercat laboral
 • Paco López
  Doctor en Psicologia de l’Educació. Professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL). Expert en treball comunitari, resiliència i suport social
 • José Ramón Ubieto
  Psicòleg SSB Horta-Guinardó (IMSS). Professor de la UOC. Autor de “El mundo pos-COVID. Entre la presencia y lo virtual” (Ned, 2020)
 • Modera:
  Raül Abril (psicòleg del Centre per a Famílies amb Fills Adolescents del SAIF)

Podeu seguir l’acte online a aquest enllaç.